Excitatia politica

Se pare ca exista un fel de tendinta in Moldova de excitatie politica. Ceva asemanator cu perioada adolescentei, cand vedem pe cineva si ni se pare ca este dragostea vietsii noastre, apoi traim clipe minunate impreuna si apare altcineva si iar ne indragostim, cantam prin casa, suntem fericiti, si apoi apare un al treilea. Asa este si cu alegatorii moldoveni. Cand apare un partid sunt foarte entuziasmati, se dedica acestui partid trup si suflet, il lauda, il recomanda altora, partidul ajunge la guvernare sau in Parlament, sau voteaza pe cine nu trebuie si se trece dragostea mare. Dar in loc ca sa se invete minte, alegatorul este dezamagit putin timp, iar apoi apare o alta mare dragoste, un alt partid cu un Frate Mare in frunte.

Chiar daca cu timpul alegatorii au inceput sa fie mai sceptici, sub influenta opiniei publice, chiar daca nu iubesc partidul, ajung sa il iubeasca.

Pana la urma orice lucru din viata noastra, din mica noastra societate este politizat excesiv, orice manifestare organizata trebuie sa aiba in spate un partid, orice replica indrazneata are in spate o organizatie care conspira impotriva statalitatii.

Daca scrii vreun comentariu la vreo stire, in care spui ca poate aia nu s-au manifestat cum trebuia, dar poate partidul ala putea sa spuna asta…, atunci rapid apar calaii care te eticheteaza ca facand parte dintr’un partid sau altul si esti impus sau platit ca sa scrii pe forum’uri. Aceasta este o isterie generala, totul este politizat, degraba scrisoarea trimisa lui Mos Craciun de un copil de 5 ani o sa aiba subtext politic. Dar sa fim seriosi, partidele nu sunt o forta atat de mare ca oamenii. Da ele organizeaza, dar oamenii sunt adevarata forta, fara oameni partidele sunt un mare nimic. Orice actiune trebuie sa aiba continut si oamenii dau acel continut. Iar daca se organizeaza un flashmob prin care se cere sa se puna bradul de Craciun in PMAN, aceasta nu inseamna ca oamenii nu au cerut aceasta si ca a fost organizat de partidul X, ci inseamna ca oamenii au constientizat o anumita necesitatea si au cerut ca interesul lor sa fie realizat. Iar aceasta nu da dreptul niciunei televiziuni sa spuna ca X’istii au facut o actiune.

Daca eu voi vrea sa protestez impotriva limbii moldovenesti si voi sta in fata Guvernului, ori Parlamentului cu o pancarda sau doua, si timp de cateva ore (teoretic) se vor aduna vreo 1000 de oameni sa protesteze alaturi de mine, atunci va aparea rapid la tribuna un partid care va spune „Multumim ca atsi raspuns la chemarea noastra si v’ati adunat aici” si vor aparea rapid camere de filmat, reporteri si vor zice ca partidul Y a organizat un protest.

Totusi, excitatia politica trece, ca si oricare alta.

Lasă un comentariu