Voronin si thriller-ul din Chisinau

Presedintele este mai accesibil pentru noi, mai aproape de oamenii de rand. Nu pentru ca face cumparaturi la piata ori merge cu microbuzul, ci pentru ca are o emisiune destinata doar lui. In cadrul emisiunii difuzate de postul afiliat puterii NIT, presedintele este singurul, irepetabilul, exclusivul si impulsivul invitat. Aici presedintele critica fara a fi criticat, vorbeste fara a fi intrerupt.

Emisiunea al carei moderator este C. Staris aduce mai mult a o discutie la o bere intre „patsani. Se vorbeste pe un ton neserios, se critica fara argumente, se ajunge de la politica la filosofie, se creeaza dusmani interni si externi imaginari si se ataca pareri si oameni fara ca acestia sa aiba vreo replica si sa se apere.

Voronin ca de obicei este putin incruntat, ca sa arate ca il doare inima pentru tara. Staris ca de obicei este putin cam umflat la fata (probabil prea mult petrece), cu un ton copiat si exersat de pe la alti moderatori rusi si pastrand un aer de intelectual parvenit.

Acestia sunt actorii emisiunii. Relatia armonioasa dintre cei doi a putut fi deseori remarcata. Se completeaza unul pe altul, se aproba, se sutsin. O relatie adevarata intre un jurnalist independent si presedinte.

In ultima emisiune s’a atins si problema capitalei si a primariei. Voronin spuse cu un ton grav (desigur in limba rusa) ca ceea ce se intampla in Chisinau sunt grozavii (in varianta originala ‘ujastiki’), iar C. Staris il completeaza si spune „thriller” si rad ambii cu pofta. Avand in vedere ca nici un reprezentat al primariei nu era la emisiune, ceea ce se intampla acolo era o actiune de a barfi. Iata de ce denumirea emisiunii ar trebui modificata in „Barfe cu presedintele” in care presedintele ne povesteste ce a mai auzit, ce i’au mai spus vocile care le aude si care ii creeaza dusmani imaginari; in care se formuleaza ipoteze noi, se despica barfa in patru si se povesteste asa cum fac moldovenii la un pahar(sau mai multe) de vin.

Lasă un comentariu