De ce m’am săturat de politică

Stare de spirit de-acum: apatie totală.

Nu am fost la protestul de sâmbătă. În primul rând nu am vrut, în al doilea rând să fi vrut, nu eram în ţară. Sâmbătă dimineaţa treceam pe lângă sediul MTC, căutam un schimb valutar, văd o copiliţă avea părul prins cu panglică tricolor. Ah, da, este protest. Îi zic surorii mele: „Îţi imaginezi dacă se face revoluţie nici nu o să fim în ţară”. Dar nu, nu o să fie revoluţie. Revoluţiile nu se încep de la proteste iniţiate de portaluri de ştiri la care să se alăture apoi lideri ai partidelor de opoziţie şi reprezentanţi ai presei de opoziţie.

Ajung în Kiev, deschid net-ul să văd dacă a fost sau nu a fost. Ei bine, au fost la protest cam 150 de participanţi. Mă uit la poze…steguleţe verzi, galbene, de care culori vrei, lideri politici şi pe-alocuri tineri. Aşa arată un protest în Moldova. De ce a eşuat protestul:

1.      Un protest nu se organizează de un portal de ştiri. Astfel, dacă eu, spre exemplu, nu citesc acest site, nu vreau ca acesta să devină popular, nu mă duc la protest. Mai ales că mulţi cred că orice ziar, agenţie de ştiri are în spate un sponsor. Dacă se spunea că un „grup de iniţiativă”, „un grup de tineri” organizează… poate era altceva. Experienţa din 2002-2003 cu Roşca m-a făcut să nu mă mai duc la proteste organizate de cineva concret, m-am săturat să contribui la crearea imaginii de erou al naţiunii vreunui lider sau instituţii.  

2.      Pentru cine am ieşi la protest? Pentru nişte tineri (necunoscuţi), cam zece care iată că au dosar penal şi sunt anchetaţi şi/sau pentru a lupta pentru dreptul la libera exprimare. Ambele sunt vagi şi abstracte. De vreme ce SIS-ul îţi ştie numele, unde locuieşti, are acces la computerul tău, îţi ştie ip-ul, deja nu ar mai trebui să îţi fie frică să apari în public şi să îţi arăţi identitatea, nu mai ai ce ascunde. As fi asteptat sa aflu numele acelor tineri.  

3.      Dacă chiar şi au vrut să iasă aceşti lideri politici la protest, poate lăsau cravatele verzi, galbene şi de alte culori ideologice acasă. 

4.      Cultura politică, civică, istoria seculară în care Moldova a fost dominată, capul plecat sabia nu-l taie…sunt factori secundari care au contribuit la eşecul acestui eveniment.  

Am venit din Kiev, mă uit la ştiri. Acelaşi Ghimpu care declară nonşalant că vrea alegeri anticipate. Nu îi stă bine unui politician să declare că vrea alegeri anticipate, acest proces este mult prea complex şi atunci când se declară că se vrea, să existe măcar un temei, plan, consens etc., să nu fie spus doar de dragul de a fi auzit.    

Acelaşi Filat declară că cine nu e cu noi, e împotriva cetăţenilor (indirect este cu pcrm) Chirtoacă se laudă că a făcut lucruri extraordinare în primărie (brazi, bomboane, dragobete).    

Iar dacă spui cuiva că nu vrei cu tot dinadinsul ca România să treacă de faza grupelor, eşti întrebat „Tu nu vrei să câştige fraţii tăi”? Ei bine, nu vreau. Atâta timp cât joacă slab, cât Mutu bate penalty în braţele lui Buffon, stă trist şi neinspirat pe teren (probabil pentru că tre să plătească 12 milioane) şi toată echipa se bazează doar pe Mutu, nu vreau ca ei să câştige. Am vrut să câştige olandezii, nu pentru că sunt olandezi şi că au legalizat căsătoriile între homosexuali şi marijuana, dar pentru că sunt o echipă şi fac un joc extraordinar de frumos. Aşa că, atunci când vine vorba de fotbal, politica nu îşi are locul aici. Nu suntem la Miss Universe sau Eurovision.            

Suntem super politizaţi. Când citeam comentariile privind ştirea despre moldovenii care au nimerit în accident în Ucraina, dintre care patru persoane au murit, am fost dezgustată. Câţiva inşi scriau că doar în drum spre Rusia mor moldovenii. Trebuie să fii tâmpit să gândeşti aşa ceva, darămite să scrii. Oamenii mor, iar accidentul rămâne a fi accident, nu pentru că se duceau spre Rusia, nu pentru că PCRM este la putere şi că în 1812 Basarabia a fost anexată la Imperiul Ţarist.

În comentariile la ştirea despre bătrânii care au fost bruscaţi pentru că protestau în faţa Guvernului, criticii forumişti spuneau că bătrânii merită să fie aşa trataţi, că din cauza lor au ajuns comuniştii la putere. De parcă doar vina aparţine bătrânilor:( şi pentru asta ei merită să se rănească căzând de pe scări 🙁 

Politica moldovenească mă plictiseşte, iar uneori mă dezgustă. Deocamdată.  Sper mâine în CMC să fie un spectacol frumos.

Lasă un comentariu