Constatări privind alegerile parlamentare

Nu este analiză, ci simple constatări de cetăţean;)

1. Moldovenii au arătat că le place stabilitatea. Acest lucru poate avea câteva cauze.

Desigur, manipulare în timpul campaniei, fraude (nu atât în ziua alegerilor, cât înainte), folosirea resurselor administrative şi alte încălcări.

Partidele din opoziţie s-au înjurat reciproc cam vreo jumătate de an, apoi în campania electorală au hotărât că trebuie să se poarte frumos. Mai mult ca atât, anumite marşuri, manifestaţii, excesul de conferinţe de presă au derutat alegătorul, care a vrut stabilitate.

Criza a avut un efect mai mult sau mai puţin important. Astfel, în panica creată de deprecierea leului după alegeri, moldovenii, probabil s-au gândit că dacă partidul a putut să împiedice acest lucru, o să poată şi după alegeri, iar dacă vin democraţii – o să fie o criză profundă.

2. Până la urmă s-a schimbat structura Parlamentului. Până acum în 2001 şi 2005 am avut trei partide: PCRM, PPCD (partidul de 9%) – care dintotdeauna a fost opoziţie constructivă, chiar şi când Roşca era prin copaci şi un al treilea partid (bloc) mediu. În 2001 Alianţa Braghiş în 2005 BMD. Ambele un fel de catch all party, care nu avea o ideologie clară, dar care tindea să se adreseze cât mai multor grupuri.
Acum avem o polarizare ideologică clară. Sunt liberalii şi comuniştii (desigur raportul nu este deloc îmbucurător).

3. În sfârşit am scăpat de Roşca şi PPCD. Dar pe lângă aceştia am scăpat şi de Diacov, Braghiş, Pavlicenco şi Tarlev. Persoane deja moarte din punct de vedere politic, deşi unii vor încerca să se resusciteze, dar puţine şanse de reuşită. În acest caz însă este de menţionat că nu este vorba de întregul partid, ci anume de lideri şi anturajul lor. PD, spre exemplu, au organizaţii teritoriale şi aripi de tineret foarte bine organizate.

4. Nu trebuie de dat vina pe pensionari. Pensionarii întotdeauna au fost bine organizaţi. Chiar atunci când mă duceam la proteste anti-comuniste, din cei prezenţi în mare parte erau bătrâni (aici am în vedere manifestaţiile care nu erau organizate de vreun partid). Dacă ei pot să îşi apere interesele (oricare ar fi acestea) nu este vina lor. Dacă studiem rezultatele exit poll-ului vedem că mai mulţi tineri au votat pentru PCRM decât pentru PL sau PLD (desigur dacă îi comparăm separat, împreună PL+PLDM sunt mai multi decât la PCRM). Astfel, din toţi tinerii care au votat puţin peste 30% au votat pentru PCRM şi mai puţin de 25% pentru PL şi PLDM.

5. Ce se întâmplă mai departe? Lupu sau Greceanâi vor candidata la funcţia de preşedinte, Voronin cel mai probabil speaker. Dar asta nu înseamnă cu obligativitate că ei vor guverna patru ani. Totuşi suntem în criză;)

Ah da, nu trebuie să dăm toată vina pe alegători (şi opoziţia nu e nici pe departe perfectă)

Iată ultimele rezultate:

Partidul Social Democrat 3.71%
Partidul Liberal 12.75%
Alianţa “Moldova Noastră” 9.82%
Partidul Popular Creştin Democrat 3.02%
Partidul Comuniştilor din Republica Moldova 50.00%
Partidul Liberal Democrat din Moldova 12.26%
Partidul Liberal Democrat din Moldova 12.26%
Partidul Democrat din Moldova 2.97%

P.S. Astăzi este organizat flashmob la 6 la monumentul lui Ştefan cel Mare. Dacă nu ai votat pentru comunişti vino cu o lumânare (sau dacă ai votat şi te mustră conştiinţa;)). (Nu este organizat de vreun partid politic)

Lasă un comentariu