Ce s-a întâmplat ieri. Ce trebuie să se întâmple azi

Sorry ptr eventuale greşeli gramaticale… you never know când poate să se închidă netul aşa că trebuie de grăbit:)

Ieri oamenii au distrus întreaga Preşedinţia şi Parlamentul. Până am ajuns eu la 1:30 pe bulevard, tinerii deja stăteau aproape de Preşedinţie şi aruncau cu pietre, înăuntru stăteau pompieri sau nu mai ştiu cine care aruncau cu apă în tineri. După asta tineri au luat scuturi şi au trecut de apă şi au reuşit să intre (asta s-a întâmplat o perioadă destul de lungă, eu relatez pe scurt).

Înainte de ora 1 însă scutul a atacat. Scutul a pătruns în mulţime, încetişor mulţimea mergea cu câte un pas în urmă. La un moment dat, în timp ce toţi erau în picioare, o fată a căzut… cei cu bastoanele nu au atacat pe cei care erau în picioare, ci fata care era jos. Fata a fost trasă în mulţime… toţi cei din faţa scutului s-au aşezat, în timpul ăsta cei din spate distrugeau pavajul şi aruncau în scut… scutul dădea înapoi, apoi era încercui şi atacat din toate părţile. Martorii spun că uneori le era milă de cei din scut răniţi. La urma urmei ei doar ascultă ordine. Iar dacă nu era aşa probabil erau printre noi.

După asta m-am îndreptat spre Parlament. Acolo uşa nu au putut să o distrugă, au intrat pe fereastra. În timp ce stăteam pe aproape au aruncat o chestie din aia cu sunet de bombă (habar n-am cum se numeşte)… oamenii s-au speriat, dar au rămas pe loc, în câteva minute au mai aruncat una şi am hotărât să plec. Mă durea urechea de la sunetul asurzitor. Chestia aia nu răneşte oamenii, dar afectează urechea destul de mult, iar uneori oamenii pot sa facă atac de panică sau atac de cord… mai ales dacă cei care se află alături sunt adolescenţi şi tineri. Se zvoneşte că au fost şi grenade, dar salvarea nu vrea să confirme acest lucru.

Am revenit la Preşed şi am strigat că poliţia e cu noi. Dar de fapt nu era cu noi. Apoi am mers în spate şi am văzut un regiment scut pregătit. Puţin stresant să vezi toţi tipii ăia cu baionete şi bastoane. Am hotărât să stau pe iarbă. Aşa stând pe iarbă vizavi vedeam cu încet se porneşte scutul, vedeam şi şefii intermediari care dădeau comanda. În sfârşit s-au pornit. Dar nu au atacat pe nimeni. Ori pentru că nu era programat, ori pentru că nu au reuşit pentru că mulţimea furioasa arunca cu pietre în ei. În spatele Parlamentului s-au auzit vreo 5 chestii din alea cu sunet de bombă. Cineva observase că la vale stau şefii ăstora de la scut, a fost de-ajuns unul să strige „La vale” şi toţi s-au pornit. Şefii au dispărut foarte repede.

Protestatarii s-au fotografiat lângă tribuna lui Voronin, pe covorul roşu, au distrus calculatoare şi tot ce au mai găsit.

Dupa vreo trei ore de aflat în mulţime, am hotărât să plec ceva mai departe. Am stat în scuarul Operei şi apoi ne plimbam prin PMAN.
Când am plecat mai erau oameni în piaţă. Credeam că atunci când lumea o sa se disperseze scutul o să îi atace. Aşa şi au făcut… când oamenii au fost destul de puţini, s-a pornit atacul. Îmi este greu să îmi imaginez cum sunt torturaţi cei care acum sunt la închisoare… aproape 200 de tineri şi cine ar putea să îi scoată de-acolo.

Net ieri nu a fost, realitatea tv a fost închisă, site-urile cu .md tot. Or dacă erau simpli huligani cei care au atacat, se mai luau aşa măsuri?

Ce trebuie de făcut astăzi:

1. Miting paşnic… ceea ce se putea de distrus a fost distrus.
2. Nu trebuie să ne lăsăm provocaţi… pentru a nu le da voie să îşi asmute scutul iar pe noi… sunt dovezi deja că provocatorii au ajutat să pună steagul pe Parlament sau că au aruncat cu pietre.
3. Trebuie cerut imediat eliberarea celor 200 de tineri ca primă prioritate.

Restul sunt luate de pe blog-ul lui Nicu Popescu

Revendicari
1. numararea pe nou a voturilor
2. un set de cerinte privind democratizarea vietii publice, care includ si cateva idei preliminare:
3. demisia ministrului de interne papuc care se face responsabil de mai multe abuzuri anti-democratice, si transformarea MAI din institutie de stat de asigurare a ordinii publice, in agent electoral si instrument de violenta al unui partid.
4. Vladimir Voronin se retrage la pensie. renunta la politica si se obliga sa nu detina nici o functie de stat, si nici mandatul de deputat. PCRM alege un nou presedinte. Voronin primeste imunitate in schmbul retragerii din politica.
5. prelungirea licentei PRO TV,
6. reforma politiei (dar cu clauze care ar asigura cat de cat o monitorizare a procesului)
7. invitarea unor mediatori euroopeni care ar media aplanarea crizei, de o maniera consensuala dintre opozitie si guvern.

Iar la rubrica comentarii Ion Marandici completează lista:

– Eu as include ca revendicare postul de presedinte a tarii pentru Opozitie.
– plus un acord scris/public (nu ca la 4 aprilie) semnat de parlamentarii PCRM.
– desfiintarea pragului electoral sau micsoararea acestuia la 2-3%
– includerea Opozitiei in Guvern, in unele posturi cheie.
– semnarea Conventiei privind Micul Trafic la Frontiera
– inlaturarea prevederilor privind dubla cetatenie
+ etc. etc. dar dupa cum a zis, PCRM cu exceptia acestui acord nu va fi constrans de altceva.

Daaaar toate acestea pot fi făcute dacă facem un protest paşnic. Nu este momentul să mori pentru patrie. De aceea nu ne lăsam provocaţi, cerem lucruri concrete, stabilim lista de priorităţi. Şi mai accentuez că prioritatea numărul unu este să cerem eliberarea tinerilor.
Dacă comuniştii pregătesc un “contramiting”, scandam şi lozinci în rusă… pentru că ieri erau foarte mulţi oameni care vorbeau în rusă. Trebuie să ne organizăm, liderii organizaţilor să conducă manifestaţia.

Vedeti video http://www.youtube.com/watch?v=ZaKqVW_ppMQ atac noaptea

http://www.youtube.com/watch?v=88VSH_8Iz_k – opoziţia vorbeşte cu Voronin
Comentarii la aceste video alta data;)

* tot ceea ce am scris… este din ceea ce am văzut şi mi-au povestit.

Pe parcurs dacă nu ne sting deja şi lumina:) mai trec pe aici.

Lasă un comentariu