Bonjour, maman!

*Pentru a citi, ascultati:

httpv://www.youtube.com/watch?v=Ptj2qKIswLw

Viaţa politicienilor s-a schimbat. Viaţa noastră tot s-a schimbat. Pentru că acum suntem mai aproape de politicieni şi de politică. De ce?

Pentru că ei sunt spectacolul vieţii, pentru că ei ne scriu ştirile, pentru că ei sunt în casele noastre, pentru că ei au aceleaşi vise ca şi noi, pentru că ei gândesc liber, pentru că ei spun ce gândesc, iată de ce.
Nu prea îmi imaginez ziua de lucru a unui politician. De dimineaţă trebuie să dea diferite declaraţii presei (uneori sunt subiecte importante, dar deloc urgente), toată ziua dau alte declaraţii presei, iar seara se plimbă pe la talk-show-uri.

Întrebarea firească este când lucrează aceştia. Uneori aceeaşi persoană o vezi la trei emisiuni, desigur, subiectele sunt diferite. Există politicieni-experţi şi politicieni de umplutură. Primii pricep câte ceva despre subiect, ceilalţi trebuie doar să aibă o a doua opinie, pentru echilibru.

Uneori erau invitaţi care vorbeau fără să înţeleagă ce spun. Citeam pe BBC comentarii de-ale cititorilor referitor la accidentul polonez, care sunau cam aşa «toată lumea este şocată, jurnaliştii nu ştiu ce întrebări să pună, iar invitaţii nu ştiu ce să răspundă», în schimb, la noi, deja se definitiva teoria conspiraţiei. Veneau politicieni şi experţi care povesteau despre cum au fost ei la seminare şi conferinţe cu liderii polonezi şi ce oameni de treabă erau aceştia. Cele mai interesante au fost alunecările spre teoriile conspiraţiei. Este extraordinar să vezi moldoveni care descoperă conspiraţia din spatele accidentului.

Hm, probabil şi Ghimpu putea să ajute la acele discuţii despre polonezi, el ar putea trage concluzia, care ar suna cam aşa, „Bonjour, maman!”. Că doar aşa vorbesc polonezii.

Lasă un comentariu