Două mere, dar să le mănânc la Şcoală

Tot mai mulţi oameni recomandă Şcoala de Studii Avansate de Jurnalism. Puţini însă explică ce e asta şi de ce ar trebui să vină aici.

La Şcoală nu te înveţi jurnalism. Deloc. Lipseşte cu desăvârşire. La Şcoală faci jurnalism. Aici din cam a doua săptămână te aruncă la o conferinţă, apoi te impun să cauţi surse şi să faci ştiri.

Conspecte nu sunt. Obişnuiţi-vă cu asta. Timp liber tot nu este. Orele se termină la ora 14:30, dar ajungi să stai şi până la 23. Din diferite motive, poate ai probleme cu deadline-urile, sau îţi este tare dragă de Şcoală, sau îţi e dragă de colegi. Oamenii care nu au probleme cu deadline-urile pleacă mai devreme. Eu tot timpul am stat până târziu.

Ne dau camere de filmat, microfoane şi ne trimit să facem stand-up-uri, apoi bete şi sincroane. Uneori pe frig de -15 grade trebuie să umbli prin cimitire evreieşti, pe dealuri prin Floreşti sau prin sanii trase de cal. Uneori, stai sub soare cu laptopul în căruţă, alteori bei ceai în barul din sat. Ceai negru.

Mai afli că deasupra magazinului de unde cumperi lapte, de fapt este Biroul Naţional de Statistică. Mergi la diferite instituţii la care credeai că niciodată nu o să ajungi, de exemplu la Serviciul Standartizare şi Metrologie.

La Şcoală poţi slăbi cu 4-5 kilograme. Gastrita, totuşi, ne-au promis-o în redacţii.

Doar la Şcoală îţi predau cei mai buni jurnalişti din ţară, apoi ai posibilitatea să mergi în redacţii la aceşti buni jurnalişti şi să te mai opreşti acolo pe ceva timp.

Mai poţi spune oricui „Merg la şcoală”. Sună destul de bine.

Pe 7 mai, la ora 17, eu trebuie să prezint lucrarea mea finală. Un fel de dovadă că n-am stat atâtea luni degeaba. Eu sper că o să o prezint la timp. Tot la 7 mai, la ora 17, este deadline-ul pentru depunerea dosarului la ŞSAJ.

P.S. Există şi burse. De contract nu zic nimic, cititorii blog-ului meu merita bursă.

http://scoaladejurnalism.md/

Lasă un comentariu