Bolero

“Lumea este apatică şi apolitică”, zic ei cu faţa încruntată. „Trebuie de schimbat mentalitatea, dar după cum ştim mentalitatea e cel mai dificil de schimbat” continuă. Într-adevăr, să schimbi mentalitatea e mai greu decât să repari un drum. Mentalitatea este mai importantă ca un drum. De aceea aşteptăm să se schimbe mentalitatea, apoi reparăm un drum (a se citi toate problemele reparabile).

***

Lumea nu este apatică, lumea este chiar bine informată. Contează doar de unde vin informaţiile. Lumea nu mai citeşte seara înainte de somn, ei se uită la talk show-uri, oamenii nu mai poartă cărţi în geantă, ei citesc update-uri la ştiri. Nu recomanzi un roman, recomanzi un interviu.

***

Există legalitate şi legitimitate. Uneori legitimitatea este mai importantă, pentru că poporul poate ierta politicienilor mici abateri. Prin legitimitate poporul se simte important.

***

Există societate politică şi societate civilă (în sensul larg al noţiunii), care trebuie să coopereze. „Comuniştii au separat oamenii de putere. Ei au făcut cercul lor şi au uitat de oameni”, zic unii. Iar eu nu văd ca ceva să se schimbe.

***

Ei apar la tv, ba se ceartă, ba se împacă. Ziua se ceartă, seara pe-o canapea încap toţi şi se împacă. Îi vedem în fiecare zi, uneori în direct. Aproape ca la Fabrica de Staruri. Le trimitem sms-uri de susţinere, tot ca la Fabrica. De Staruri. Îi votăm, cheltuim bani pe asta, ne certăm cu alţii pentru ei. Fix ca la Fabrica. De Staruri. Apoi, sunt eliminaţi, câte unul. Până rămân vreo câţiva. Aleşii, legitimii, noi le mai zicem „ai noştri”.

***

Acum ei nu se împacă. Nu se împacă de ceva timp. Şi pentru că nu pot împărţi maşinile (deschideti link-ul), li s-a dat voie să se consulte cu poporul. După ce l-au ameţit cu zeci de declaraţii. Am foiţe cu diferite date, diferite partide şi diferite declaraţii. Alte declaraţii de fiecare dată, pe diferite canapele.

Pentru ca voinţa poporului contează foarte mult, ei au hotărât să se consulte cu noi şi pentru că poporul este important, ei au spus că probabil vor schimba regulile de joc. „Adică: prezenţa – simpla majoritate şi, respectiv, din cei prezenţi – simpla majoritate dacă votează pro, atunci în cadrul referendumului decizia este adoptată.”, zice el

Dar loc pe foiţă încă mai este, exact ca să scriu alte declaraţii, alte gânduri legate de bunăstarea poporului.

***

Iar eu? Eu nici nu vreau ca ei să se consulte cu mine. Să îşi împartă maşinile cum vor.

Eu n-am timp de discuţii, eu am o viaţă de trăit.

Dacă aţi ajuns până aici, atunci uitaţi-vă la asta:

httpv://www.youtube.com/watch?v=OCiQ6d8duHQ

Iar dacă, nu vă place Ravel, puteţi să ascultaţi asta:

httpv://www.youtube.com/watch?v=O-W53kDyDhI&feature=PlayList&p=D39E66F0628CF953&playnext_from=PL&playnext=1&index=61

Lasă un comentariu