Să vorbim despre etică

Să vorbim despre etică acolo unde ea nu este.

Oleg mă întreabă dacă există curs de etică pentru jurnalişti. Eu zic că da. Oleg întreabă dacă există vreun compartiment indicării sursei de la care este preluată informaţia. Desigur, amândoi ştim că există un asemenea compartiment, toţi ştiu şi tot amândoi ştim că puţini respectă asemenea principiu.

Clar că există curs de etică, curs foarte general, destul de teoretizat, în care ni se arată filme, se discută şi totul se încheie cu „Fiecare redacţie are principiile sale etice” Şi aşa se duce naibii cursul ăla de etică.

Sau se mai spune „Cu timpul fiecare îşi face principiile sale”.

Să fi existat nişte principii de etică poate nu vedeam la tv un băieţel de 7-8 ani care povesteşte despre cuc băgat în fund (da, acum o să am şi trafic de la aşa combinaţie de cuvinte), unde faţa este acoperită, însă vocea nemodificată.

Să fi existat nişte principii de etică nu vedeam cadavre, sânge, bocete şi urlete.

Să fi existat nişte principii etice, se indica sursa mereu de unde sunt imaginile sau de unde este preluată informaţia.

Dar voi ştiţi deja despre toate astea.

Să zicem că totuşi se indică sursa. Mare treabă. Uneori e scris aşa de mărunt, încât nu vezi de unde e. Sau nu e băgat link. Sau dacă e băgat link, care te duce la pagina principală, dar nu la cea cu articolul integral.

Principii de etică există, doar că ele nu se aplică. Acum dacă se încalcă anumite reguli, sunt afectate relaţiile personale sau colegiale, ceea ce este irelevant. Irelevant, pentru că noi ştim că pentru ca ceva să funcţioneze trebuie sau de tras în ţeapă, sau de tăiat un deget, sau de pus ocaua în faţă şi de făcut de ruşine faţă de toţi aşa ca să nu mai îndrăznească.

Mass-media noastră trebuie oprită. Da, pentru că dacă rămânem la autoreglementare, atunci nu ştiu până unde poate să ajungă. Trebuie să existe cineva, acolo sus (nu la Guvern), care să vegheze, să facă din deget atunci când trebuie şi măcar dacă nu o să fie pedepsiţi, măcar ruşine să le fie.

P.S. hai să nu scriem despre faptul că sunt abia la început, că se învaţă, că a greşi este omeneşte, că le-a fost tare greu când erau comuniştii şi altele.

Lasă un comentariu