Sistemul şi Moldova1

Uneori e mai simplu şi mai ieftin să demolezi o casă, să o faci din nou, decât să o repari de câteva ori pe an şi apoi iar de câteva ori în următorul an.

***
Omul de la sat, şi nu numai, nu ştie că la Moldova 1 se schimbă conducerea, că există departamente, că se schimbă şefii departamentelor. Omul priveşte pe 7 aprilie anul trecut despre lovitură de stat şi apoi balet sau concert (nu ţin minte exact ce era), iar de 7 aprilie anul acesta priveşte cum Moldova 1 îşi face mustrări că iată a dezinformat anul trecut.

Omul se gândeşte că-i cam schizofrenică televiziunea asta, că zice singură despre ea că a manipulat, iar culmea ambele informaţii sunt citite de aceeaşi voce. Apoi omul se gândeşte că trebuie să plouă, că pământul e cam uscat şi puţin îl mai interesează schimbările.

***

Cu toţii ne-am ciocnit de birocraţia din instituţiile de stat, cu funcţionari care abia se mişcă, care nu zâmbesc niciodată, care nu prea ştiu ce e aia eficienţă, care stau în aceeaşi funcţie de ani de zile, cărora puţin le pasă că sunt în serviciul cetăţenilor şi cam îşi urăsc locul de muncă.

Televiziunea publică este o adunătură de asemenea instituţii.

***

Sistemul întotdeauna este mai puternic ca omul. Cu timpul, sistemul este mai puternic chiar şi decât oamenii care l-au creat. Nimeni nu ştie câţi oameni şi cât timp trebuie pentru a schimba ceva în Moldova 1. Cel mai simplu ar fi de zis că este nevoie de mult timp şi de mulţi oameni.

***

Puţini vor încerca să salveze instituţii care se duc la fund. Mai ales când trebuie să faci asta aproape pe gratis. Colega mea a primit onorarii în sumă de 352 lei si 50 de bani pentru o lună de lucru la Moldova 1 (pe un anumit număr de reportaje, adică nu este un salariu lunar). Salariu foarte motivant pentru a lucra în condiţiile de acolo. Despre condiţii nu scriu, că sunt foarte triste, iar eu la descrieri nu mă pricep, poate doar George Orwell s-ar descurca aici.

***

În acelaşi timp, Moldova 1 este privită de toată ţara. Chiar dacă acum o mulţime de angajaţi au migrat spre alte televiziuni.

În acelaşi timp, alte televiziuni sunt privite de câţiva oameni. Acolo însă sunt adunaţi toţi jurnaliştii buni, dar şi alţi oameni care fac ca ştirile să arate bine pe post.

***

Dacă Filat vrea să fie arătat în ciubote plimbându-se prin nămol, dacă organizaţiile internaţionale vor libertatea presei şi transparenţă, dacă cetăţenii vor ştiri calitative, atunci trebuie de concentrat puţin şi asupra televiziunii publice. Dacă intrăm cu asta în alegeri, atunci o să fie trist pentru toată lumea.

***

Tot pe această cale vreau să exprim admiraţia pentru colegele mele care au decis să rămână la Moldova 1. Şi nu pentru că fac aproape că voluntariat, ci pentru pentru că pot lucra în condiţiile de acolo şi lupta cu sistemul. Eu n-aş rezista.

Lasă un comentariu