Adevărul istoric

Îmi place sintagma de adevăr istoric, îmi amintește oarecum de Winston în sumbrul Minister al Adevărului rescriind istoria, creând eroi sau eliminând persoane din viața publică. A rescrie istoria nu este dificil, trebuie doar să te joci cu arhivele. Bunăoară, cum făceau subordonații lui Stalin, ștergeau atent din fotografiile de grup, persoanele căzute în dizgrație.

Istoria este relativă. A se apăra, a cotropi, a fi dușman sau a fi aliat, toate sunt relative. Istoria înseamnă relații între oameni, nu cifre, de aceea totul este altfel. Mai complicat. Subiectiv.

Dincolo de aspectele emotive alte studierii istoriei, este partea tehnică. În liceu, întotdeauna la Istoria Românilor eram cu un secol în urma Istoriei Universale (paradoxal, nu?) și cam dificil legam unele evenimente de celelalte.

Istoria este relativă. În manualele de istorie vom avea texte frumoase despre cel mai tânăr primar al Chișinăului, nimic despre sistemul defectuos din Primărie, nimic despre membrii corupți ai echipei; în manualele de istorie vom avea povești despre pragmaticul, tehnocratul și muncitorul premier, dar nimic despre contrabandă și furatul nerușinat de la popor; în manualele de istorie vom avea descrise tentativele eșuate de alegere a președintelui, dar nimic despre jocurile dintre ei sau despre jenantul veșnic candidat. Ori vom avea povești despre epoca de aur de opt ani, urmați de anarhia de X ani.

Istoria este relativă. O revoltă poate însemna un Mark Tkaciuk care organizează toate grupurile pro-românești, îi provoacă și îi îndeamnă să distrugă Președinția sau poate însemna un Chirtoacă și Filat care împart iarbă și bani, tot îndemnând tineretul să distrugă.

De aceea, sintagmele despre adevăr istoric sunt expirate și banale.

P.S. Citiți și ascultați atent, istoria va rămâne neschimbată,  sper că va fi mai puțin plină de patos (doar are pretenții de știință, nu?) și va fi integrată cu evenimentele din istoria universală (dacă tot vrem să ne integrăm).

*Iată și video care l-am mai postat de vreo câteva ori, de data aceasta e despre căutarea adevărului istoric: httpv://www.youtube.com/watch?v=OCiQ6d8duHQ

Lasă un comentariu