Argumentele pe care nu le observăm

Nu prea ne descurcăm noi la dezbateri. Tare multe din ele, mai ales alea de pe Facebook sau bloguri se termină cu: „Tu ești prooooost!”. Și asta în cel mai fericit caz. Lansăm teze, idei și proiecte care știm că vor diviza societatea, și vor apărea campanii anti-campania noastră.

Scriem și spunem opinii, cu greu găsim argumente. Cel mai important, nouă chiar ne este totuna de ce spune celălalt. Nu am văzut discuții în care oamenii chiar să răspundă la tezele care le zice interlocutorul. În timp ce adversarul opiniei noastre vorbește, nu îl ascultăm, dar deja construim în cap fraze șmechere care să îl dea jos.

Mai nou, la televiziuni sunt emisiuni dedicate în întregime acestui tip de dezbateri.

Tare-mi place British Parliamentary Style de debate, acolo chiar trebuie să asculți ce spune lumea și să vii cu argumente. Argumente, nu opinii.

Sâmbătă se organizează un panel în care oamenii vor spune argumente, și nu opinii, în care va fi gândire rațională, și nu emoții. Mulți s-ar dumiri de ce a fost aleasă această temă, cum zic ei, controversată, ar lansa declarații emotive la adresa organizatorilor. Eu totuși cred că prin această conferință se începe o tradiție frumoasă de a chema oameni din afara cercului, pe care nu i-am mai auzit, dar care au ce spune; spectatori cu fețe noi, nu pe care îi vedem la toate evenimentele; dar cel mai important, argumente, și nu opinii, acuzații sau înjurături.

Dacă doriți să participați, trimiteți un email de confirmare cu datele dvs. (nume, vârstă, loc de studii/muncă și de ce doriți să participați la eveniment) la ospoon.eu@gmail.com.

Detalii despre eveniment, aici.

 

 

 

 

 

 

 

Lasă un comentariu