Între tovariscestvo şi muzică

* Text scris la comandă. Mama mi-a dat link-ul cu plângerea şi a zis dacă vrea să scriu. Eu am vrut.

* Pentru a citi, ascultăm asta  

Eu am mai scris despre Fete de la Musique. E un eveniment, ce are loc la fiecare început de vară, într-un loc pitoresc (la vreo 30 de kilometri de Chişinău), unde bei un vin bun, mănânci plăcinte, vorbeşti cu oameni frumoşi, asculţi muzică live şi dansezi prin iarbă sub lumina stelelor. Mergi printre copaci până la stejarul bătrân de câteva sute de ani, asculţi muzică cântată la tot felul de instrumente ale căror denumire nu le ştiu, şi mănânci cele mai gustoase plăcinte cu brânză şi verdeaţă din lume, făcute de soţia pădurarului. (Aici mai multe detalii)

Sună foarte idilic. Aşa şi este! Fără publicitate, fără a fi sub patronajul cuiva. Oamenii aduc mâncare, aduc vin, se împart, stau pe păturele şi ascultă muzică de tot felul. De la Trigon si Transbalcanica până la….Și toți vin de bună voie, fără sponsori, primărie etc.

Suprinsă am fost să aflu că cineva cu rea-intenţie insistă că de fapt acolo se organizează un concert religios. Care trebuie oprit! Doamna Dereveanko, având multă iniţiativă, se plânge că maşinile cu care vin oamenii la eveniment stau pe teritoriul la “tovariscestvo”. Niciodată nu am auzit asemenea cuvânt. Eu trăiesc într-o altă lume. Doamna scrie negru pe alb că este un eveniment religios fără să se obosească să participe sau să întrebe.

Am fost la tare multe evenimente frumoase, în care organizatorii depun suflet şi efort pentru a faci pe alţii fericiţi, am auzit de altele foarte bune care nu au mai avut loc pentru că „oamenii cu iniţiativă” au început a specula şi a scrie plângeri cu rea-intenţie. Niciodată nu am înţeles oamenii care sunt trişti când alţii sunt fericiţi.

Dacă nu aţi apăsat mai sus, vedeţi aici textul plângerii.

Eu o să regret sincer dacă doamnei Dereveanko i se va da dreptate. Înseamnă că oricine speculând, poate distruge o tradiţie frumoasă (e foarte rar când anumite evenimente au o continuitate). Eu nu o să sper că doamna Dereveanko va înţelege ce înseamnă un asemena eveniment şi se va bucura şi ea într-o zi de muzică şi de plăcinte. E prea târziu.

Dar dacă doamnei Dereveanko i se va da dreptate, toate doamnele Dereveanko din toate colţurile ţării care încă trăiesc într-o lume de “tovariscestvo”, care din răutate şi neavând ce face vor să strice iniţiative minunate, vor câştiga.

Eu ştiu că la Fete de la Musique participă mulţi oameni care îmi sunt prieteni pe Facebook, foarte mulţi artişti şi jurnalişti, să nu o lăsăm pe doamna Dereveanko să ne forţeze să trăim în tovariscestvo, aşa cum înţelege ea acest termen. E un fel de Șvonder în fustă din Inimă de câine a lui Bulgakov. Și dacă șvonderii fac legea, știm cu ce se termină….

Câteva fotografii idilice de la Fete de la Musique din 2008.