Cum ar reacţiona Mihai Eminescu?

Recent, la Chişinău, mâncam Tiramisu cu nişte oameni frumoşi. Unul din ei povestea despre un cântăreţ popular. Ideea era că artistul munceşte foarte mult, e tare străduitor, dar „tot un câcat iese”. Mă gândeam la această frază şi cineva a spus ceea ce eu gândeam: apăi aşa toţi moldovenii, lucrează din greu, dar tot un câcat iese. Pentru autenticitate, cuvântul “câcat” nu a fost cenzurat, mai ales că şi-aşa e atât de des pomenit în vorbirea cotidiană.

***

În aceeaşi ordine de idei, să vorbim despre primarul de Chişinău. Să fii primar vreo şase ani, e o responsabilitate mare, oamenii au încredere, alegătorii au aşteptări. După o vreme, când am înţeles că mai bine nu o să fie (decât din inerţie, aşa cum e în toată ţara), am sperat să nu fie mai rău. Dar mereu este loc de răul până la capăt.

***

Cândva Chişinăul era un oraş verde, al copacilor, al parcurilor, acum e doar oraşul gheretelor, microbuzelor şi pristroicilor. Chişinăul e oraşul haosului, în care stând în gara centrală, poţi fi strivit de un autobuz şi o gheretă. Piaţa Centrală e doar haos, dar aşa e de demult. Mereu există oameni care apar în faţa microbuzelor, doar pentru că nu au pe unde merge, brânza se vinde în drum, pietonii ce aşteaptă transportul pot fi călcaţi, dar aşa e de demult. Rezolvarea haosului din Piaţa Centrală e o prioritate, dar nu atât de mare ca şi construcţia unei Cuşmi a lui Guguţă. Idee interesantă de fapt, dar am scris mai sus despre străduit prea mult… Eh…

Cam aşa era:

Old Chisinau

***

Parcul Valea Morilor e tare frumos, nici nu îmi imaginez cât ar costa să obţii o autorizaţie de construcţii acolo, câtă mită şi negocieri ar fi. Dar s-au găsit îndrăzneţi care au decis să construiască lângă Teatrul Verde (Apăsăm aici să ne uităm la ilegalităţi). Fără nicio consultaţie publică, fără să fie afişată informaţia despre cei ce construiesc şi planul la ce va fi construit (nu, nu pe site, care deloc nu e user friendly, dar acolo unde se construieşte). Cât tupeu… Din păcate asemenea incidente nu ajung scandal naţional şi Schuebel nu are o părere despre asta, şi nici nu ar trebui.

Sau poate Dorin Chirtoacă iarăşi pune la încercare subalternii, aşteptând ca ei să se “autosesizeze” şi să oprească orice fel de construcţie e acolo, iar când totul va fi gata, primarul va zice: Aha, eu tot am ştiut, n-aţi oprit construcţia, eu nu sunt corupt! Cum a declarat despre construcţia din Grădina Publică. O tactică cel puţin bizară.

***

De altfel, primarul tot mai des se întreabă ba ce ar zice Ştefan cel Mare, ba cum ar reacţiona Eminescu…

***

Oamenii ăia cu construcţiile lor şi incoruptibilitatea lor trebuie opriţi.

***

Dar astăzi este ziua lui Mihai Eminescu, iar unchiul primarului a felicitat, cel puţin, neobişnuit, mai jos este text, dar e irelevant. (Viorel Mardare a observat această minunată combinaţie)

Ghimpu

*În lume există şi oraşe frumoase, de asta ascultăm asta.

Lasă un comentariu