Nişte cultură

Moldovenii sunt buni, frumoşi şi harnici.

***

De vreo două luni tot Art Center-ul din Warwick era plin de broşuri roşii care anunţau Carmen. Am zis că mă duc. Apoi am zărit că scrie că e Orchestra Filarmonică din Chişinău, iar conducător Nicolae Dohotaru. Cu atât mai mult mă duc. Bătrâneii din împrejurimile universităţii, îmbrăcaţi frumos, cu broşuri de 5 lire despre Operă şi artişti, aşteptau.

După mult accent est-european în franceză, am înţeleşi că şi cântăreţii sunt moldoveni. Doar regizorul e o britanică.

Britanicii au aplaudat multişor, atât cât le permite natura, iar colegele mele au fost tare entuziasmate.

Aceşti moldoveni vor merge în alte douăzeci (poate mai multe) de oraşe englezeşti.

***

Ţin să menţionez că Warwick Art Center nu e Casa de Cultură a USM, nici măcar Palatul Naţional, oameni ca Mulatu Astatke şi Jose Gonzalez ajung încoace, orchestre de prin Moscova şi ţări europene. E mare, e frumos, e mult jazz, clasică şi spectacole.

***

Moldovenii sunt buni, harnici şi frumoşi, numai că trebuie altcineva nemoldovean să îi pună la lucru. Mai mult ca atât, trebuie altcineva să îi plătească, cineva care ştie cât costă de fapt munca unui om.

***

Am vrut să las postarea aşa seacă şi pozitivă, dar mi-am amintit de Valeria Şeican şi de protestele artiştilor de la Operă care lucrează cu 1300 de lei. Nu înţeleg de ce toată cultura noastră e lăsată pe mâinile unor oameni lipsiţi de cultură, dar mai ales hapsâni. E dureros cum unii îşi bat joc de cultura de la noi. Dar asta e cu totul alt subiect.

***

Iată-i, era întuneric şi luminos, de aia se văd cum se văd. Şi haideţi să ascultăm puţină Habanera.

carmen

Lasă un comentariu