Oamenii mici

S-a scris tot ce se putea de scris despre oamenii mari ai naţiunii. Vreau numai să le zic că eu tot văd şi tot ştiu. Ei nu mă văd şi nu mă ştiu, pentru că eu sunt omul mic din lumea mică, deci sunt irelevantă. Ei sunt oamenii mari, care vorbesc despre principii, valori şi interes naţional, dar care umblă cu raiderii, cu traficul de tot felul, cu contrabanda, cu împuşcatul oamenilor şi cu luatul banilor pentru votări de conjunctură. Da, ei sunt oamenii mari! Oare ce percepţii o fi având politicienii despre propriul lor popor, probabil că  poporul înseamnă mulţi şi proşti. Poporul nici el nu se lasă aşa uşor şi crede că politicienii sunt puţini şi proşti. Ah da, şi hoţi.

Să revenim însă la lumea mică. Am scris doi ani în urmă despre cum trăiesc oamenii mici din lumea mică. Totul s-a pornit de la Ilf şi Petrov, de la fragmentul care suna aşa:

„Чем только не занимаются люди! Параллельно большому миру, в котором живут большие люди и большие вещи, существует маленький мир с маленькими людьми и маленькими вещами. В большом мире изобретен дизель-мотор, написаны “Мертвые души”, построена Днепровская гидростанция и совершен перелет вокруг света. В маленьком мире изобретен кричащий пузырь “уйди-уйди”, написана песенка “Кирпичики” и построены брюки фасона “полпред”. В большом мире людьми двигает стремление облагодетельствовать человечество. Маленький мир далек от таких высоких материй. У его обитателей стремление одно — как-нибудь прожить, не испытывая чувства голода.”

Apăsăm aici şi vedem ce am scris doi ani în urmă şi mai jos citim ce s-a schimbat în doi ani.

Familia de profesori de la Botanica a rămas să fie doar ea, profesoara de literatură. Soţul ei făcuse infarct în timpul unei lecţii, până a ajuns Salvarea, până i-au găsit un pat în spital, murise săracul. „Aşa e viaţa”, au zis doctorii, „nu suntem nemuritori”. L-a luat acasă, l-a pieptănat, l-a îmbrăcat, a găsit cel mai ieftin preot şi l-a înmormântat. Preotul se grăbea la altă înmormântare, de aia totul a durat foarte repede. În celelalte două camere, profesoara a luat găzdaşi, sunt gălăgioşi şi fac murdărie, dar bani trebuie. Toate cărţile le-a pus în camera ei, iarna ele mucegăiesc, pentru că închide încălzirea uneori. Ştie că în curând va trebui să le vândă.

Viaţa pensionarei nu s-a schimbat, deşi cumpără lapte doar de două ori pe săptămână. E tristă că data trecută luase lapte expirat şi când a fost la magazin a fost scoasă afară. Mai bine îşi cumpăra nişte biscuiţi din banii ăia, se gândise ea, le cam uitase gustul. Medicamentele aşa şi nu s-au mai ieftin, dar bolile se tot adună.

Tânărul care se mutase recent cu părinţii, în doi ani, s-a mutat înapoi. E mai ieftin aşa. Dar parcă bea mai mult, de doi ani tot lucrează cu 3000 de lei, dar decât nimic…

Băiatul talentat a lăsat pianul, părinţii i-au zis că bani din artă nu se face în ţară, iar ei nu-i vor da bani toată viaţa. Îi mai plăcea sculptura, dar nici din asta nu se face bani. Se gândeşte să meargă la Economie, la ASEM. El nu vrea asta, dar începe să se deprindă cu gândul.

Copilul micuţ a intrat la grădiniţă. Educatoarea mai strigă uneori la copii şi asta îl face cam timid, dar părinţii se bucură că după atâta timp de căutări şi de plătit intermediarilor, au găsit un loc şi nu mai fac mofturi.

Iar eu… Eu în doi ani tot nu înţeleg cum trăiesc 80% din oameni, cum ei duc o viaţă plină de lipsuri. Nu, ei nu sunt trişti pentru că au renunţat la hobby-uri, vacanţe şi cine la restaurant, ei nu zâmbesc pentru că uneori îi ajunge foamea, şi ei nu au ce mânca.

Să revenim la oamenii mari. Atâta am scris despre Alianţă, atâtea emoţii, uneori atât de contradictorii, încât nu mai rămâne mare lucru decât să amintesc că unii oameni pur şi simplu se merită unii pe alţii, în toată mizeria sufletului lor. S-o fi gândit ei că cel fără de păcat să arunce primul cu piatra şi după un echilibru menţinut de tot felul de dosare, au început a arunca cu pietre.

Alianţele trec, oamenii rămân.

Iată-i, oamenii mici, din lumea mică, femeia asta mi se pare însă incredibil de frumoasă:

poormoldova001-73

Restul fotografiilor sunt aici.

 

Lasă un comentariu