Despre empatie

“Hello babies. Welcome to Earth. It’s hot in the summer and cold in the winter. It’s round and wet and crowded. On the outside, babies, you’ve got a hundred years here. There’s only one rule that I know of, babies-„God damn it, you’ve got to be kind.”

O mie de oameni buni au fost mișcați de suferințele cailor și le-au dus de mâncare. Vreo trei televiziuni au uitat cine îi plătește și au făcut reportaje și emisiuni înduioșătoare. Mii de telespectatori au uitat de politică și și-au pus întrebări despre bunătate, cruzime și indiferență.

Este mâhnitor să vezi cum din cauza unor iresponsabili, care se ceartă mereu, niște biete animale mureau de foame. Nu este imagine mai tristă decât vederea coastelor unui cal și privirea lui îndurerată (probabil miturile și cultura joacă un rol în asta, câinii oricum îi împușcăm). În același timp, din cauza altor iresponsabili, un popor întreg moare de foame. Bine că spre deosebire de cai, oamenii pot trece granița.

***

Câteva televiziuni au salvat de la chinuri groaznice niște cai. Dacă media ar reflecta dramele și vinovații așa cum sunt ei, dacă jurnaliștii și liderii de opinie ar discuta problemele relevante pentru cetățeni, am trăi într-o comunitate mai bună. Din păcate, 1000 de oameni nu pot aduce degetul copilului la loc și-i șterge traumele, ei nu pot să învie copiii uciși de părinți, ei nu pot să schimbe trecutul. În schimb, pot să contribuie la prevenirea acestor tragedii. 1000 de oameni pot discuta despre integrarea în societate a persoanelor cu dizabilități. 1000 de oameni pot cere ferm drumurile să fie reparate. 1000 de oameni pot anunța asistentul social, ori poliția când soțul își taie femeia, ori își ucide în bătăi copilul. 1000 de oameni pot tare multe. Iar mass-media e cea care poate aduce acești oameni împreună, în loc să îi divizeze insistent în probleme artificiale și provocatoare.

***

„Nu avem cultură politică” expiră ca idee. În microbuzele din Chișinău se aud știri și talk-show-uri politice, bunicile își fac griji pentru Guvernare, iar bărbații beau mai cu îndârjire discutând despre problemele țării. Ascultați vox-urile absolut geniale făcute de Europa Liberă să vedeți cât de frumos și coerent vorbesc sătenii. Ei explică situația politică mult mai bine decât majoritatea experților luați la un loc.

Însă ducem lipsă de maniere, de empatie și de educație estetică. Iar, din păcate, astea nu sunt deloc promovate în media, ba chiar inversul lor. Ele nu sunt prioritare nici la universitate, nici la școală. Iar acasă – doar unii avem noroc.

***

1000 de oameni nu au așteptat like-uri, nu au făcut evenimente și pagini pe Facebook, nu s-au întrebat „Oare cum să schimbăm mentalitatea”, dar au înțeles ce înseamnă a acționa. Mentalitatea au lăsat-o pe mai târziu. Ea vine de la sine, atunci când 1000 de oameni fac lucruri bune.

***

Dacă în loc de reportajul despre cai, am fi avut o video-postare de la Mihai Ghimpu, ce s-ar fi întâmplat cu caii?

* Și cântecel.

Update. Și susținem această inițiativă frumoasă:

calut

 

Lasă un comentariu