Sindrofie politică

Două săptămâni în urmă privisem filmul „Lincoln”, în timp ce majoritatea oamenilor vedeau acolo lupta pentru libertate și egalitate, eu mă amuzam analizând modalitățile de persuasiune pentru a obține voturile democraților și luptele interne ale republicanilor. Era tocmai timpul când și acasă se negocia! Așa, banditește și provincial, cum numai noi putem.

Toate sistemele politice sunt dubioase. Totuși e una când te amuzi de coruptibilitatea democraților americani când se votează Amendamentul 13, 148 de ani în urmă, și e cu totul altceva când auzi istorii despre briliante, despre oameni omorâți din greșeală la vânătoare, bâlbâieli și acuzații de tot felul, șantajuri și demiteri. Ulterior, toate aceste scandaluri publice să se termine cu elaborarea unei liste cu ce urmează să se voteze și ce trebuie să fie uitat de societate și de jurnaliști. Totul să fie democratic, transparent, dar mai ales, în conformitate cu principiile europene.

Și iașa, într-o vineri după-amiază de primăvară am trecut la un sistem electoral mixt. Pentru că într-o vineri după-amiază, oamenii nu au timp de comentat. Bine măcar că nu este vineri înainte de Paști, să fie chiar mai jalnic.

Este o lipsă elementară de bun-simț să modifici în asemenea hal sistemul electoral. Fără discuții, fără o campanie de informare, fără un briefing pentru jurnaliști, fără a zice clar ce fel de sistem electoral mixt va fi. Discuții argumentate, pe exemple și precedente, cu prezentarea tuturor stipulațiilor tehnice (care lipsesc în mod evident din lege). Dar mai ales prezentarea motivului „De ce modificăm sistemul electoral?” O fi mai democratic? Bine, ziceți-ne. Dar pe lângă Germania, povestiți și despre dorințele rușilor. Motivul „dacă noi votăm proiectul de lege, ei votează premierul”, totuși nu este destul de înălțător și potrivit pentru alegători.

Tot ce face, se face însă pentru a evita alegerile anticipate, acel exercițiu democratic de care toți ne temem. Alegerile însă au fost doar amânate. Între doi bărbați care mereu se măsoară, noile înțelegeri vor dura probabil până la toamnă.

Una este însă când intri în alegeri cu demnitate, în luptă cu corupția și mafia, și este cu totul altceva când intri în alegeri după ce te adâncești în corupție și mafie, apoi ești trădat de aceasta și cu capul plecat, rogi lumea să te voteze.

P.S. Se zice că Voronin acum luptă și caută dreptatea în problema schimbării sistemului electoral… La ce vremuri am ajuns.

* Cântecel.

 

Lasă un comentariu