The dreamers are dead

În ultima vreme discuțiile cu mama pe Skype se încep cu „oooof!”. Dar nu din cauza mea, de astă-dată, dar din cauza politicii din țară. M-a întreabat mai demult, de ce nu iese nimeni în stradă sau măcar să facă niște grupuri de presiune. Orice.

Cât de eficient este ieșitul în stradă, habar nu am, uneori probabil mai eficient decât un like.

Răspunsul meu însă a fost simplu.

Îți amintești tinerii care ieșeau la proteste în 2001-2002? S-au împărțit în câteva categorii.

–          Au plecat peste hotare de ani buni.

–          Lucrează pentru Filat sau pentru țară. Fie chiar lucrează (admirabili oameni, sincer), fie fac colaje.

–          Lucrează pentru Plahotniuc. Se trezesc în fiecare dimineață zicându-și că tot ce fac, fac pentru fericirea proprie și oamenilor apropiați lor.

–          Lucrează pentru institute internaționale. Și fie nu le pasă, pentru că își programează următoarea vacanță în Maldive, fie le pasă, însă contractele lor de muncă nu le permit exprimarea publică a frustrărilor.

Așa o generație de tineri frumoși și luptători, s-au așezat la casele lor. Cei care ar trebui oarecum să asigure circulația elitelor. Ei luptă pentru urmașii urmașilor lor, numai că altfel, nu ca în cărțile despre eroi, dar ca în realismul rutinei birocratice.

După zece ani s-ar părea că ar crește o nouă generație cu gândire critică. Și ei au crescut, dar au realizat destul de repede că studiile bune se fac peste hotare. Când venisem acasă de revelion, avionul nu era plin de migranți moldoveni, ci de tineri drăguți care fac studiile în Anglia și Olanda.

Soluția? Nu e. Trebuie cumva totul să fie și mai rău și atunci soluții vor apărea. Păcat e că până atunci acei tineri se vor gândi de câteva ori înainte să își mai ia bilet acasă.

Totuși, crizele politice care se întâmplă primăvara sunt mai puțin dramatice decât cele din toamnă, noiembrie, bunăoară. Primăvara înnebunesc salcâmii 🙂 Dar mai ales trebuie de rupt iarba din căpșuni, de mai sădit niște castraveți, de mai planificat o vacanță sau măcar de reparat gardul și acoperișul, de aceea comentariile despre cum cineva își cumpără one way ticket, nu sunt relevante.  Uneori așa vrei să te duci din țară, dar încep a înflori salcâmii și miroase a tei.

*Cântecel

 

Lasă un comentariu