Despre evident

Marea Britanie are prima coaliţie de guvernare după 1974. Nu este cea mai fericită coaliţie, ca şi majoritatea lor. Conservatorii pierd voturi din cauza liberal-democraţilor, iar liberal-democraţii pierd voturi din cauza conservatorilor. Dar aşa continuă. În acest timp, laburiştii iau voturi de la unii, iar UKIP de la alţii.

Conservatorii au promis referendum pentru UE în campanie, Liberal-Democraţii vor în UE. Conservatorii sunt conservatori, pentru că la ei ideologiile contează, respectiv niciodată nu ar vota pentru căsătoriile între homosexuali. Liberal-democraţii susţin desigur drepturile minorităţilor.  Referendumul aşa şi nu a avut loc. Legea despre căsătoriile între homosexuali a trecut în House of Commons.

Prin urmare, în campania electorală locală din săptămânile trecute, conservatorii nu erau întrebaţi despre local tax sau câinii care hamăie, ci despre căsătoriile între homosexuali.

Şi liberal-democraţii, şi conservatorii au pierdut consilieri la locale, din 2010 tot pierd.

Aceasta este o istorie despre cum acordurile între coaliţii sunt respectate. Dar mai ales este o istorie despre cum votul mereu ţine de conjunctură. Şi uneori chiar şi conservatorii trebuie să susţină gay marriage, într-un mod bizar o fac pentru interesul ţării. La ei, poporul tot nu îi înţelege şi nici tabloidele.

***

Îmi place când oamenii înţeleg subtilitatea.  Din păcate, postarea mea anterioară citită fiind de oameni cu o stare de afectivitate sporită la moment a generat un fel de comentarii dezamăgitoare pentru mine, pentru că, deşi foarte rar, eu am aşteptări de la oameni. O să fiu evidentă: postarea anterioară nu este despre trădare, ci despre mintea moldoveanului cea de pe urmă.

Mai evident de atât nu poate fi scris.

***

Cu o postare mai înainte am scris despre cum visătorii au murit. Acolo scriam că: “Soluția? Nu e. Trebuie cumva totul să fie și mai rău și atunci soluții vor apărea”

Cred că răul a apărut, nu în votul cu comuniştii, ci în modalitate. Acum că s-a produs, ne liniştim şi aşteptăm din haos să iasă lumină, cu puţin noroc, fără de mafie. Desigur, există şanse să existe un rău şi mai mare. Dar sperăm că asta e cel mai jos unde se poate de ajuns. Iar europenii? Europenii mereu înţeleg după câteva luni ce se întâmplă de fapt. Mai ales dacă unii ar avea o strategie de comunicare decentă, totul ar fi mult mai simplu.

***

Totul se repetă, toată indignarea şi frustrările, toate postările conflictuale despre 9 mai, toate mâhnirile despre coaliţii, despre pristroici şi despre tot. Lucrurile rele iau timp să se schimbe, de asta se repetă de la an la an.

Îmi pare că mă las de scris despre politica moldovenească.

***

De sărbători poţi să citeşti ştiri şi postări despre tot felul de crize politice, în schimb este mult mai drăguţ când primeşti asemenea filmuleţe. Să iubim! Zicea cândva un fost prim-ministru.

 

Lasă un comentariu