Un primar bun — 5

 

Revenim prin părțile unde primarii buni sunt o minune. Estul Europei. În septembrie anul trecut Galina Șirșina, câștigă alegerile în Petrozavodsk, capitala Republicii Karelia.

Cum îi șade bine unei administrații din Estul Europei, cu o săptămână înainte, toți funcționarii pregăteau marea sărbătoare a inaugurării noului primar. Noul primar trebuia să fie vechiul primar, Nikolai Levin, însă n-a fost să fie. Reprezentatul partidului Edinaya Rossiya a pierdut.

Șirșina a zis că nu are nevoie de festivități: “Trebuie să înțelegem că inaugurarea nu este un act juridic, ci pur și simplu o tradiție. Nu văd necesitatea de adunat într-o zi de lucru câteva sute de oameni doar pentru a sărbători victoria mea. Din punctul meu de vedere, să cheltui bani și resurse umane pentru asemenea festivități nu este practic”.

Tradițional, câștigarea alegerilor este, de facto, unicul punct din platforma electorală a multor candidați, de aceea e firesc să adune în jurul lor toată mass-media. Șirșina nu a dat interviuri, și nu din aroganță. A transmis scuzele de rigoare jurnaliștilor și le-a zis că încă nu a realizat nimic în noua sa funcție, de aceea nu este nimic de discutat. Iar tot ce simte după victorie este legat de viața ei personală și nu are nicio treabă cu lucrul ei.

Și cât poate să facă un primar din septembrie până acum?

  •  A promis că va povesti locuitorilor despre activitățile ei. În fiecare săptămână, primarul pune video cu adresările ei către cetățeni. Pentru că oamenii chiar vor să știe ce fac aleșii lor, fiecare video adună câteva mii de vizualizări. 
  • Cu ajutorul voluntarilor a curățit orașul de toată reclama amplasată ilegal, adică de pe tot felul de stâlpi și pereți. Anterior, se cheltuiau anual 30,000 de ruble pentru demontarea reclamei ilegale. Oamenii cu entuziasm și-au oferit ajutorul, iar asta nu a costat nimic bugetul orașului. Șirșina vrea să îmbogățească bugetul local prin instalarea construcțiilor legale pentru reclamă. Ceea ce poate nu e o idee atât de bună, rămâne însă de văzut. Probabil nu o să pună panou publicitar chiar pe Primărie.
  •  A reînceput lucrul consiliului ecologic care s-a întrunit pentru prima data după 2 ani și jumătate de pauză. Acum planifică revitalizarea spațiilor verzi. Pentru că primarii construiesc parcuri, nu case ilegale în parcuri.
  •  Pentru a asigura transparență, a propus ca toate ședințele puterii publice să fie transmise online, iar în cazul la diverse probleme discutate, oamenii să poată vota online. Pentru că părerea oamenilor contează.
  •  A anulat oferirea la zolotyie parashiuty pentru funcționarii administrației orașului, astfel fostul primar a fost privat de 1,2 milioane de ruble. Și alți funcționari la fel au avut de suferit. Zolotoi parașiut  e un fel de compensație pentru funcționarii care părăsesc locul de muncă.
  •  Nu s-a lăsat intimidată nici de protestele transportatorilor, care au fost nemulțumiți de ieftinirea biletelor la călătoria cu troleibuzul. Transportatorii au decis să alunge primarul, primarul a decis să vorbească cu Procuratura, care a declarat protestele ilegale. Prin urmare, transportatorii au fost nevoiți să ieftinească biletele la călătoria cu autobuzul. Petrozavodsk e unicul oraș din Rusia unde costul transportului s-a ieftinit.
  •  Evident, pentru o realiza cu succes reforme, trebuie să scapi de corupții înrădăcinați în sistem. Cum n-ai da, chiar dacă fură ei, primarul e de vină. Iar funcția de prim-vice-primar a fost scoasă.
  •  Șirșina a câștigat mai ales datorită retragerii candidatului partidului Iabloko, Emilia Slabunova. Slabunova și Iabloko și-a manifestat întregul suport pentru Șirșina. Actualul primar nu a uitat contextual și va lua în considerație platforma electorală a lui Slabunova. Pentru că așa este politically correct.

Șirșina spune că azi nu mai există conceptul de manager ideal, ci există conceptul de echipă ideală. “Eu mă consider un manager bun și sper că am experiența necesară pentru a forma o echipă bună și puternică.”

Să respecți promisiuni, să comunici permanent cu alegătorii tăi, să implici cetățenii în consultări, să nu te lași șantajată de niște transportatori tupeiști, să nu accepți să fii înconjurată de funcționari corupți, you gotta have balls for that. De altfel, Galina Șirșina e primul primar femeie din istoria orașului. Dacă mai aveți sugestii de primari-femeie, le trimiteți pe vlada.ciobanu@gmail.com Nu că aș avea cote pe blog, dar e interesant și asta.

Este un exemplu de primar bun, care lucrează pentru cetățeni, dar nu pentru partid sau alți funcționari. Un primar care și în câteva luni de mandat a ajuns în atenția bloggerilor și jurnaliștilor ruși.

Disclaimer: Nu, eu nu vreau să mă fac primar, eu sunt curioasă.

P.S. Mulțumesc Dianei pentru sugestie de primar.

 

Surse:

http://rk-press.ru/a/7261

http://vedkar.ru/society/news/8502/reklama

http://www.echo.msk.ru/blog/alexvoronkov/1155102-echo/

http://www.newsru.com/russia/11sep2013/petrozavodsk.html

http://www.vesti.ru/doc.html?id=1128669

http://guy-fawkes.livejournal.com/199696.html

Restul articolelor la acest subiect:

1) Primarul Tiranei. 

2) Primarul Vinniței.

3) Primarul Bogotei. 

4) Primarul Barcelonei. 

Lasă un comentariu