Despre reguli

Fotografie-simbol
 
Fotografie-simbol

Cât de deznădăjduitor este să cauți pe Internet martori care ar putea să povestească ce s-a întâmplat cu fratele tău, cu soțul sau tatăl tău? Care ar duce la judecarea celor ce se fac vinovați de uciderea lui? Cât de dramatic este să bați în uși și nimeni să nu îți răspundă? Să știi că mai ai măcar o datorie față de omul drag ție, ca acei vinovați să fie condamnați. Pentru liniștea proprie și, mai ales, pentru a evita astfel de tragedii pe viitor.

Dan Vulpe a trecut strada și a fost călcat de o mașină, cam așa:

„În automobil se aflau şoferul în vârstă de 30 de ani şi alţi 3 bărbaţi , unul dintre care – o rudă a unei persoane influente din R. Moldova. După impact automobilul nu s-a oprit. Nici şoferul şi niciunul din cei 3 complici ai săi nu a coborât să vadă care este starea victimei şi dacă mai poate fi salvată. Nu au chemat ambulanţa şi nu au anunţat poliţia. Au fugit de la locul faptei, au dus automobilul în curtea unui bloc de locuit din bulevardul Traian, au deşurubat numărul de înmatriculare, au abandonat automobilul şi s-au ascuns. ”

Vinovați încă nu sunt, pentru că nimeni nu vrea să îi afle.

***

Dimineața merg pe un drum frumos de suburbie. Cu copaci, căsuțe adorabile, cocoși care cântă, fum care iese din hogeag. O imagine idilică. Lucrez în centrul istoric al Chișinăului. Care, din nou, este adorabil. Merg pe străzi mici și drăguțe. Fără gherete, fără multe microbuze, fără de mulți oameni. Lucrez cu oameni deștepți și relaxați. Seara nu ies din perimetrul la câteva străzi. Merg prin localuri în care vorbesc cu oameni deștepți și frumoși. Îmi mai iau o vacanță în Roma, alta în Londra.

Viața este nu doar suportabilă, ci chiar frumoasă. În toate aceste acțiuni eu încerc să evit sistemul.

Deodată ce te ciocnești cu sistemul, apar variate frustrări.

Cu toții le știm. Cumva devine banal să mai scriem despre ele. Frustrările le depășești. Îți mai iei o vacanță în Paris sau Istanbul. Mai dificil este cu nedreptățile.

Dacă frustrările te afectează doar pe tine și sunt sporadice (cât poate să te deranjeze zăpada murdară de pe străzi?), atunci nedreptățile schimbă viața ta și a celor dragi.

Bunăoară, poți să te întorci de la un botez și peste tine să dea cu mașina un polițist beat, apoi se arată că și cu povestea taximetristului e învăluită în mister. Cam așa:

Un poliţist operativ din cadrul Brigăzii De Poliţie cu Destinaţie Specială „Fulger” şi un taximetrist au fost implicaţi într-un accident rutier, în urma căruia un tânăr, pasagerul aflat pe bancheta din spate a taxiului, a decedat, iar soţia acestuia a fost transportată de urgenţă la spital.

Primele informaţii arată că omul legii se afla sub influenţa alcoolului, doar că nici el, nici taximetristul nu-şi recunosc vina, precizând că au condus perfect regulamentar. Rudele victimei, dar şi colegii taximetristului susţin că singurul vinovat al accidentului rutier este poliţistul, care ar încerca în aceste zile să tragă sforile pentru a fi scos nevinovat.

Nu se întâmplă doar cu oamenii de rând, răfuielile personale la case mai mari tot se întâmplă. Poți să fii acuzat de tentative de omor și ești condamnat. Pentru că se poate. Cam așa:

Fostul vicepreşedinte ASCOM Group, Andrei Baştovoi, este acuzat de însuşirea ilegală a unor sume consistente de bani din contul companiei miliardarului Anatol Stati, precum şi de tentativă de omor a fiului acestuia, Gabriel Stati, preşedintele companiei, şi a şefului Departamentului de securitate din cadrul ASCOM Group, Veaceslav Glotov. Deşi Andrei Baştovoi şi fiul său au fost reţinuţi şi se mai află în stare de arest la domiciliu, organele de anchetă nu au prezentat încă probe care ar demonstra vinovăţia sa. Pe de altă parte, anchetatorii au divulgat mai multe materiale operative contrafăcute.

Sau, simplu, treci strada cum o făcuse Dan Vulpe. Cam așa:

Acestea, dar şi alte lucruri suspecte pe care deocamdată nu le putem spune în public, ne fac să credem că în desfăşurarea anchetei au loc ingerinţe.  Ne fac să credem că, în timp ce familia este răvăşită de durere şi nu-şi poate reveni din şocul pierderii, unii oameni ai legii încearcă să obstrucţioneze ancheta, să tăinuiasă probe şi să denatureze fapte.

Am sperat că va fi o ANCHETĂ OBIECTIVĂ, CORECTĂ.

Acum însă ne-am pierdut speranţa, de aceea ne adresăm tuturor jurnaliştilor de investigaţie din Republica Moldova!

Sau ești un tânăr cu un viitor frumos, înveți în Iași, vii acasă, iar un om beat cu 200 de kilometri pe oră te ucide. Iar dacă criminalul are rude în poliție, nici condamnați nu sunt. Cam așa:

Un tânăr a decedat, iar altul a fost traumatizat acum doi ani, după ce în plină noapte un elev din Edineț i-a strivit din mers cu mașina. Şoferul nu s-a oprit, a depăşit viteza regulamentară şi a fugit de poliţie. Apoi s-a constatat că era şi în stare de ebrietate. Cu toate acestea, el a fost condamnat la cinci ani de detenție CU SUSPENDARE şi i-a fost retras permisul de conducere pentru patru ani. Familia și prietenii victimei sunt convinși că inculpatul a rămas liber, deoarece este rudă cu mai-marii poliției din localitate…

***

Regulile există pentru ca să nu ne ucidem pe alții, pentru că războiul tuturor împotriva tuturor s-a terminat. Statul există pentru a asigura respectarea regulilor. Statul nostru are grijă, atunci când cauți dreptatea, să îți dea una după ceafă și un șut în fund. Pentru că poate.

Trebuie să ai multă voință, curaj, răbdare, uneori și bani și cunoștințe în sistem, pentru a-ți găsi dreptatea.

Între timp, stăm confortabil. Localuri, discuții, dezbateri, o cafea la terasă, o călătorie în Europa, o conferință și ne ferim de sistem. Suntem cinici și ironici, însă atât de vulnerabili.

***

Ar trebui cumva de făcut o listă a rușinii cu toate dosarele care sunt tărăgănate prin judecăți pentru că cineva este cineva, iar cineva nu este cineva (expresie moldovenească a cărei proveniență nu o știu).

De altfel, majoritatea link-urile fac referință la Ziarul de Gardă, este cumva o tendință ca oamenii să își caută dreptatea prin mass-media, iar mass-media, confortabilă și auto-cenzurată, să trimită bieții oameni la Ziarul de Gardă.

***

Eu mă tem pentru că există o minoritate pentru care nu există reguli. Ei le încalcă cu insistență. Sunt victime. Nu există vinovați.

P.S. Eu vă îndemn să citiți articolele la care am dat link, măcar și pe diagonală.

Și cântecel, mai de jale totuși:

 

 

Lasă un comentariu