Ce-i frumos, e frumos.

Republica Moldova este patria meau!
 
Republica Moldova este patria meau!

“I realized then that a man who had lived only one day could easily live for a hundred years in prison. He would have enough memories to keep him from being bored” 

Asta se gândește Mersault stând în închisoare.

De aceea fiecare moldovean, cu suflet frumos și iubitor de senin și armonios, merge în vacanță, la conferințe, la lucru, undeva dincolo de granițele țării. Își adună amintiri, pe care le retrăiește acasă.

Nimeni nu poate sta înconjurat 365 de zile de urât. Sau, cel puțin, 28 de zile de februarie. Glod în microbuze, glod în parc, glod în PMAN, glod în fața Primăriei. Glodul este elegant amestecat cu mucuri de țigară, sticle de bere Baltika sau PET-uri de toate mărimile și culorile.

Spațiul nostru public este glod și mizerie.

Desigur că nu autoritățile aruncă gunoi. Însă acolo unde este măcar urmă de haos, se va genera mai mult haos.

Se numește teoria ferestrelor sparte. Dacă o casă va avea un geam spart care nu este înlocuit, în curând toate geamurile vor fi sparte și clădirea vandalizată. A scris Madrizen aici și mai este un articol aici.

Luna viitoare urma să scriu despre primarii New York-ului care au făcut dintr-un oraș criminal un loc turistic. Ed Koch, care în loc să lupte cu problemele sexy ale New York-ului, a început lupta împotriva la graffiti. În ultimul său an de mandat, a fost înlăturată ultima mașină vandalizată. Graffiti-ul era văzut ca o problemă de sistem. Lupta a fost anevoiasă, însă nimic nu se întâmplă peste noapte. Mai multe detalii însă în două săptămâni.

Sorin dă un fragment din istorioara lui Zoshenko, eu nu îmi aminteam acel citat, îmi aminteam doar sfârșitul pe care l-am citit tare mulți ani în urmă. Istorioara povestește despre un poet rus care ajunge în Germania și laudă curățenia de acolo, atunci când se duce la WC și rămâne blocat timp de două ore, află că ușa se deschide automat, atunci când dai drumul la apă, după ce scapă din mașinăria nemțească, gândește:

Только на улице мой знакомый отдышался и успокоился.

«Ага,— думает,— стало быть, хвалёная немецкая чистота не идёт сама по себе. Стало быть, немцы тоже силой её насаждают и придумывают разные хитрости, чтоб поддержать культуру. Хотя бы у нас тоже чего-нибудь подобное сочинили».  (Întreaga povestire aici)

Oricât nu s-ar vorbi despre civic spirit, despre participare, implicare, azvârlitul de Iphone din mână și înlocuit cu lopata, un lucru rămâne cert, atâta timp cât autoritățile vor lăsa glod, cetățenii se vor purta ca porcii.

P.S. Fotografia este făcută lângă Palatul Republicii, la câțiva metri de Ministerul Justiției, la alți câțiva metri de Ambasada UK și de Ambasada Germaniei, lângă hotelul Codru în fața căruia mereu ies la fumat oaspeți ai capitalei, și la vreo 50 de metri de sediul unui partid care ne îndemna să participăm la deszăpezirea orașului.

Și pentru ca să nu fim cu totul triști, cântecel:

http://www.youtube.com/watch?v=g3oNSFQVzNM

Lasă un comentariu