Europa și euro

 

Eu mă bucur că noi putem călători liber în Europa. 75,3% din populație însă rămâne rece la această știre. Pentru ei, ziua istorică e marcată de jucatul de-a baterea recordurilor în stabilirea cursurilor la euro și alte valute. Acești 75% sunt de fapt 39% care spun că nu le ajung bani nici pentru strictul necesar, iar 36,3% spun că le ajung pentru strictul necesar. (Barometrul de Opinie Publică este o lectură fascinantă)

Cei 1,2% care reușesc să aibă de toate fără de constrângeri și cei 4% care își permit unele lucruri scumpe însă cu restrângeri în alte domenii au demult pașaport românesc, bulgăresc, englezesc sau oricare și l-au putut face cadou.

Oamenii care trebuie să plătească chiria în euro, oamenii care vor să călătorească în Europa și să cheltuie euro, oamenii care în curând vor simți creșterea prețurilor, se bucură mai mult de speculațiile din ultimele săptămâni decât de călătoriile libere. Însă este și partea bună. Mulți poate vor merge în Europa și nu se vor mai întoarce înapoi niciodată. La urma urmei, când vezi în magazinele londoneze produse mai ieftine decât la Chișinău, te gândești că ceva nu e în regulă.

***

La intersecția străzilor Cebotari cu 31 August o bătrânică, care abia se mișcă, mă întreabă unde e Policlinica nr. 1. Îi zic că sunt mai multe intersecții până acolo, să ia microbuzul. Mi-a zis că a luat deja o dată microbuzul și șoferul i-a zis greșit intersecția. „De unde să mai plătesc eu amuia încă trei lei”, zise ea înfuriată, trecând strada. 3 lei. Uneori 3 lei fac diferența. Pentru cam 30% din populație, 3 lei fac diferența.

***

Elena Neaga poate să călătorească liber în Europa. Eu am de plătit impozite, chirie, facturi și să cumpăr produse cu termen semi-expirat la prețuri exagerate. Pentru vacanțe trebuie să cumpăr euro de 19 lei, aparent deja la vară, atunci situația se va stabiliza.

Iar restul se vor deranja în continuare de prețuri, sărăcie și viitorul copiilor.

P.S. Eu apreciez munca celor care fac aceste liberalizări posibile (dincolo de noroc, mai sunt și oameni care lucrează pentru asta), însă ei îmi pare că și-au ales greșit șefii și partenerii. Apreciez și faptul că suntem pe calea cea bună și ăsta e abia începutul, însă, din nou, parcă ceva nu e în regulă.

* Și cântecel:

http://www.youtube.com/watch?v=Xgmmb8NUIL0

Lasă un comentariu