Un primar bun — 8

 

Lupta cu corupția, acest clișeu și păcăleală, e un efort continuu. Cel mai bine e de început această luptă a doua zi după ce ești ales. Cu câteva luni înainte de alegeri, nu prea funcționează.

Când independența Kosovo a fost recunoscută, Viorel a scris: mulțumim, Kosovo, în sfârșit Chișinăul nu este cea mai urâtă capitală.

Shpend Ahmeti e primar de doar jumătate de an, însă oamenii deja vorbesc despre el. El cel mai probabil nu o să reușească să facă din Priștina cel mai frumos oraș al lumii, nu o să coloreze arhitectura sovietică cum o făcuse Rama, sau să facă un oraș global cum a făcut-o Maragall, însă a început ceea ce trebuie să facă orice primar al unui orășel mic, fără mari moșteniri culturale și istorice, să lupte cu corupția.

La cinci luni după ce a devenit primar al uneia din cele mai corupte capitale, din una din cele mai corupte țări, Ahmeti a scăpat de o tentativă de omor. Când faci lucrurile corect, îți faci și dușmani. Iar mafioții moldoveni sunt niște amatori pe lângă mafia kosovară.

Ahmeti, în vârstă de 36 de ani, a facut masterat în politici publici la Harvard, a lucrat pentru Banca Mondinală, pentru Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, a deschis un think tank și a predat la Universitatea Americană din Kosovo. Însă zice că politica e ceea ce iubește cu adevărat: “oamenii ar trebuie să se implice în politică, pentru a nu lăsa politica doar politicienilor corupți, dar pentru a face într-adevăr o schimbare.”

Timp de 8 ani, de la intervenția NATO și până la declararea independenței Kosovo din 2008, fiecare construia în voie în Priștina. Clădiri fără autorizație sau cu autorizații eliberate de funcționari corupți. Oamenii se trezeau peste noapte că nici măcar nu puteau deschide geamul.

Primarul a început a demola una câte una clădirile construite ilegal. Încet, dar sigur. Chiar dacă opinia public vorbește în șoaptă despre mafia construcțiilor. Crima organizată este foarte legată de construcții, fie că este vorba de spălare de bani, de nepotism sau de corupție. De aceea ordinea în construcții a fost o prioritate, un semn al unui stat de drept.

Din nou, nu pot să accentuez îndeajuns, mafia kosovară nu sunt amatorii moldoveni, astfel ultimul om care a încercat să oprească construcțiile ilegale în Priștina a fost directorul de planificare urbanistică din partea UN, Rexhep Luci, care a fost împușcat de șase ori în spate în Septembrie 2000.

Primarul a început să angajeze bune profesioniști la primărie, adică transparent, cu interviuri și  fără de nepotism. Iar zece funcționari, inclusiv inspectorul pe construcții, au fost arestați și investigați pentru cazuri de corupție. Deși, gurile rele zic că investigația a început înainte ca Ahmeti să devină primar, oricum sunt de-acord că dacă Ahmeti nu era primar investigația probabil nu continua.

 

Un primar bun se descurcă chiar dacă autoritățile centrale reprezintă alt partid și nu îl susțin deloc. Una din luptele primarului a fost cu directorul depozitului de deșeuri, care e și foarte apropiat de prim-ministru. Depozitul de deșeuri și-a închis porțile și a cerut să îi fie plătite toate datoriile. Datoriile existau deja de 14 ani. Ca soluție temporară, gunoiul a fost transmis în Mitrovica. Ahmeti a amenințat că dacă nu sunt deschise ușile depozitului din Priștina, atunci gunoiul va fi pus în fața clădirilor guvernamentale. Amenințările au funcționat.

A mai anulat un contract cu una din cele mai mari companii de petrol din Kosovo (din nou, apropiată de prim-ministru) după ce a descoperit că livrează pentru încălzirea școlilor combustibil dăunător.

Totuși, cea mai mare realizare a sa, crede primarul, este cea de a da tonul. Prin a respecta legea, a fi transparent, el crede că va pune presiune și pe alți funcționari să facă la fel: “desigur, eu nu pot rezolva totul în Priștina. Dar dacă putem arăta un exemplu că lucrurile pot fi făcute corect, transparent, că nu toți în politică se gândesc cum să se îmbogățească, toate acestea fac cetățenii să se gândească”, zice primarul.

Textul este scurt, nu este plin de foarte multe realizări, este despre intenție, curaj și consecvență.

Între timp, Chișinăul a pierdut 500 de milioane de lei din cauza construcțiilor ilegale. Chișinăul a pierdut spații verzi care sunt de neprețuit.

P.S. Pe mine lumea mă tot întreabă dacă cineva de la Primărie citește postările mele despre primari buni. Eu tind să cred că nu. Însă textele nici nu sunt pentru ei, ci sunt pentru oamenii nemulțumiți de cum arată și funcționează orașul nostru, să știe că, într-o bună zi, va fi mai bine. Doar un primar din țară mi-a zis că îmi citește postările, încearcă să învețe din ele și să devină mai bun. Iată despre el o să scriu luna viitoare.

Surse (la fel, nu sunt tare multe):

http://www.theguardian.com/world/2014/may/21/europes-bravest-mayor-kosovo

http://www.csmonitor.com/World/Europe/2014/0421/In-Kosovo-s-capital-new-mayor-fights-corruption-by-doing-his-job

*Cântecel. 

Lasă un comentariu