299 de lei și 34 de bani* sau despre fundraising

Fotografie-simbol.
 
Fotografie-simbol.

Am aflat pentru prima dată ce e un hospice când trebuia să fac un interviu cu un bolnav de cancer pentru o emisiune la radio.  Cei de la hospice Angelus au fost drăguți. M-au primit și m-au trimis cu o asistentă medicală la un bolnav terminal acasă.

Am luat troleibuzul, punga cu medicamente și am plecat. Pe drum, asistenta medicală mi-a povestit că pacienta pe care urma să o vedem are cancer terminal. Cei de la hospice îi asigură medicamente care să îi amelioreze durerea, deja, insuportabilă.

Așa, într-o zi tomnatică și cețoasă ca aceasta, m-a primit în casă doamna Feodosia. M-am uitat cum i se fac injecțiile, am scos dictafonul și am început a pune întrebările mele, care mi se păreau, la moment, inadecvate și irelevante.

Doamna Feodosia a lucrat toată viața la piață, de la friguri și lipsa condițiilor de muncă, i se părea că i se trage cancerul. Era deja resemnată. Era important că a reușit să facă reparație în apartament, iar fiica ei se va mărita în curând și va avea un loc de trai decent. Restul nu mai conta.

Un interviu la radio presupune ștergerea tuturor spațiilor, ezitărilor și bâlbâielilor. Și așa, într-un colț întunecos de redacție, cu un program de editat sunetul în față, eu am înțeles cu ce se ocupă un hospice. Pentru că la începutul interviului doamna Feodosia ofta lung și îndurerat, iar eu ștergeam pauze de câte 5-10 secunde după aproape fiecare cuvânt. Pentru ca la sfârșitul interviului oftatul să dispară, iar vocea să se învioreze câte puțin.

Misiunea Hospice-ului este, indiferent de câte zile mai ai de trăit, să le trăiești fericit și fără de durere.

***

Hospice Angelus este una din puținele organizații de la noi care se remarcă printr-un fundraising activ, creativ și de succes. Scriu acest text cu speranța, pe de o parte, de a inspira alte organizații să înceapă să facă tot mai mult fundraising și să nu se mai bazeze pe surse externe, iar, pe de altă parte, să amintesc oamenilor cât de importante sunt donațiile lor, cât de mici nu ar fi ele. Pentru a înțelege mai mult despre procesul de colectare de fonduri, am vorbit cu Raluca Muntean, director de fundraising la Hospice Angelus.

Astfel am aflat că, în 2015, 60% din fondurile colectate erau din activități de fundraising.  Restul resurselor provenind din granturi, de la CNAM sau de la organizații partenere din UK și USA. 75% din această sumă se cheltuiește direct pentru îngrijirea paliativă, ceea ce înseamnă asistente medicale, medici și medicamente. Restul 25% sunt pentru cheltuieli administrative sau de fundraising.

Toată organizația are aproximativ 30-32 de angajați, iar departamentul de fundraising are 6-7 persoane. Mulți, puțini? Doar două persoane din acestea sunt plătite de organizație. Restul fie sunt voluntari EVS, fie salariul le este plătit de un sponsor, fie sunt voluntari locali.

Voluntarii EVS, de obicei, au un regim mai flexibil de lucru, însă la Hospice Angelus, ei devin un fel de angajați full time, nu pentru că sunt impuși, dar pentru că devin implicați și le place.

Noi auzim foarte des de Hospice Angelus. Sunt sigură că mulți cititori ai blog-ului au donat măcar o dată, fie au participat la quiz, fie au donat bani prietenilor care alergau la maraton, fie cine tematice sau alte evenimente. Hospice-ul este cunoscut printre oameni. Asta nu înseamnă însă că au bani din belșug. Supraviețuirea se face de la o lună la alta. În Moldova sunt peste 25,000 de persoane care au nevoie de îngrijiri paliative, dintre care 1500 sunt copii. De serviciile hospice-ului au beneficiat aproape 2400 de persoane. Ceea ce înseamnă că este loc și de mai mult.

Ce activități s-au făcut în 2014?

12 quiz-uri

3 cine tematice

3 campanii: Mărțișor, Tune my June și Ice Bucket Challenge.

1 Bal de Caritate

O Tombolă de Iarnă

1 Turneu de tenis de masă

1 turneu de fotbal

1 Concert de Caritate

1 “Fii la modă”

Partea dificilă în fundraising, îmi spune Raluca, este că evenimentele trebuie schimbate de la an la an. Oamenii se plictisesc. Și trebuie mereu să faci ceva nou. În unii an apar evenimente neprevăzute, cum a fost, bunăoară, Ice Bucket Challenge, unde s-au colectat 4000 de euro. Uneori un eveniment care strange mulți bani într-un an, în anul următor nu mai reușește această performanță.

La unele evenimente, cum ar fi Balul de Caritate, intrarea e de 85 de euro; la altele, cum ar fi Quiz-ul, e de 40 de lei. Respectiv, evenimente sunt pentru fiecare. Din păcate, în continuare, jumătate din sumele colectate sunt donate de cetățeni străini.

Am mai vorbit despre cum poți rămâne fără de vin la un Bal de Caritate și nimeni nu se supără, pentru că sala, meniul, băuturile sunt oferite de sponsori. Sau cum moldovenii încă se tem să facă donații online, deși le ia doar două minute. Sau cum puține vedete de la noi sunt ambasadori ai unor cauze, or asta ar ridica nivelul de conștientizare al oamenilor despre anumite boli și tratamentul lor. Mulți din Moldova încă nu știu că pot beneficia de îngrijire paliativă gratuită.

Am cerut și trei sfaturi de la Raluca Muntean pentru cei care vor să facă fundraising pentru cauze sociale. În primul rând, trebuie să își dezvolte ideea și să o prezinte în 60 de secunde cuiva. Să aibă o poveste. Și să fie transparență.

Un fundraiser încearcă multe idei, unele din ele, din variate motive, pot să nu își atingă obiectivele. Angelus incearcă să colecteze 30,000 de dolari pentru a asigura o viață fără de durere, plină de demnitate, copiilor cu boli care le limitează durata de viață.  Până acum s-au strâns doar 10% din sumă pe Indiegogo. Până mâine la ora 11:00 mai este timp să devenim implicați și să îi ajutăm pe cei din jurul nostru. Cu doar 15 sau 299 de lei și 34 de bani acoperiți costul unei vizite la domiciliu.

De ce să donăm bani pentru această cauză? Pentru că nu contează câte zile mai are de trăit o persoană, contează să le trăiască fericit, fără de durere și cu demnitate.

Mulți oameni nu vor să doneze câte un dolar sau doi, pentru că ar fi foarte puțin. Acești bani adunați de la sute și mii de oameni, fac mai mult decât sumele mari date de un individ sau doi. Asta arată că suntem o comunitate implicată și empatică.

P.S. Aici vedeți raportul de activitate al Hospice-ului, ce servicii oferă, cât costă ele și alte detalii.

Lasă un comentariu