10 motive de ce merg la Marșul Solidarității

 

Am întrebat o prietenă feministă, dar care nu numaidecât se asociază cu grupuri de cetățeni și cetățene, dacă vine la Marșul Solidarității. M-a întrebat despre ce este marșul și că vine doar să zică că este o femeie liberă. 

„Heeeey, care liberă? Aveți drept de vot, puteți avea orice job, aveți legi doar pentru voi și, culmea, programe și proiecte «doar pentru femei»!”, ar spune unii. Aici citiți partea de politici și de care legi mai avem nevoie, eu o să scriu puțin altfel. 

Iată câteva motive de ce eu merg la marș. 

  1. Vreau o societate cu o altfel de gândire. O societate care nu îmi spune că trebuie să mă mărit, să fac copii, să mă îmbrac „mai de vârsta mea”, să fiu o bună gospodină, să merg și să mă port ca o fată. „Ce o să zică rudele???”, să am un loc de muncă „mai femeiesc” sau care zice: „aici nu e loc pentru o femeie”.

  2. Vreau să merg la lucru fără să fiu discriminată. Mai avem fete care zic că primesc mai puțini bani decât colegul lor pentru că ăla are de întreținut familia și de cumpărat casă, iar fata are de găsit bărbatul care îi va asigura toate astea; mai avem organizații și companii în care toată conducerea e din bărbați, femeile își asumă doar roluri administrative, iar bărbații se felicită pentru că au în sfârșit balanță de gen. Mai sunt locuri în care ți se spune că trebuie să fii „mai urâtă și grasă” pentru așa carieră (da, nu doar tânără, slabă și frumoasă:)) Sau mai există șefi și colegi care își permit să pună mâna pe picioare, umeri și oriunde, și, oh, da, fetele care se bucură când asta li se întâmplă (da, da, știu că există multe motive obiective de ce asta se întâmplă).

  3. Vreau un loc de muncă fără bullying că ești feministă, că nu ești măritată, că nu ai copii, că faci orice altceva nu se include în mintea îngustă a unora sau că, oh no, dai idei și altor fete!

  4. Vreau opinia mea să fie tratată ca celelalte. Vreau să nu fiu întreruptă constant, să nu mi se explice, să nu fie luate ideile mele și să fie trâmbițate cu voce sigură de alții sau să nu spun opinia mea „repede, să nu deranjez” .

  5. De 8 martie vreau discursuri despre drepturi și cât de multe mai avem de făcut, nu despre gingașa și tandra și femeile care stau în spatele bărbaților sau înseninează. Faptul că mai avem asemenea discursuri indică cât de nepregătiți, nedocumentați și ignoranți sunt politicienii noștri. M-am săturat de femeile care se bucură de această „atenție.” (deși înțeleg de ce asta se întâmplă)

  6. Vreau să înțelegem cât de gravă încă este situația cu respectarea drepturilor femeilor, combaterea violenței domestice, a hărțuirii, a inegalității și multe altele despre care discutăm prea puțin. Nu vreau să mi se mai explice că avem legi și că femeile au aceleași drepturi ca toți, când toate datele statistice indică altceva. (vedeți link-ul de mai sus)

  7. Vreau polițiști și judecători care lucrează pentru o țară fără victime ale violenței domestice, violurilor sau hărțuirii, nu din cei care judecă, discriminează, ignoră și descurajează pe oricine să lupte cu aceste crime.

  8. Vreau ca atunci când o fată spune că este hărțuită de un om notoriu să aibă toată susținerea statului și a societății, nu să fie umilită, ignorată, umblată prin judecăți și impusă să plătească daune imense omului notoriu care a hărțuit-o.

  9. Vreau ca femeile care trec prin toate cele menționate mai sus și le-au depășit, au învins, au locul lor de muncă bine plătit și nu mai sunt întrerupte, să facă ceva pentru fetele care încă nu au asemenea oportunități. Femeile nu trebuie tratate doar prin prisma la ceea ce fac la locul lor de muncă, ci și ce fac ele pentru ca și alte femei să aibă drepturi și oportunități egale.

  10. Vreau să nu existe așteptări despre cum să fie bărbații când să plângă, câți bani să câștige, cum să arate, ce mașină să aibă și tare multe altele, despre care iar se discută prea puțin. 

Acesta nu este marșul vreunei organizații sau a vreunui grup. Este marșul tuturor celor care vor să se simtă liberi, care vor drepturi și oportunități egale, care vor un stat care să îi protejeze în mod egal și care vor o societate mai descătușată. Puteți să nu vă asociați cu unele organizații de acolo, pot să nu vă placă anumiți oameni, puteți să găsiți sute de calificative pentru un anumit tip de feminism și de ce nu vă identficați cu el, dar marșul acesta e despre noi toți. Cu cât mai mulți oameni diferiți vor veni, cu atât mai puternic va fi mesajul. 

P.S. Sunt multe lucruri care nu au fost scrise și fiecare, bărbat sau femeie, poate continua lista. Noi încă discutăm prea puțin, iar acest marș este un prilej pentru a o face.

*Cântecel. 

*Sursă foto https://www.realitatea.md/marsul-feminismul-te-iubeste-desfasurat-in-capitala-foto-video_17215.html? Care a luat de la Raisa 🙂

Lasă un comentariu