„Au intrat dracii şi în biserică”

Discuţiile din microbuz sunt uneori interesante. Aici te simţi mai aproape de popor şi mai afli ce crede lumea despre unele sau altele evenimente din societate.

Totuşi, microbuzul 190 este favoritul meu. De ce? Pentru că aici nu sunt doar cei din Chişinău, ci în mare parte de pe la sate care vin pe la spitalele de la Malaia Malina. De obicei cei care urcă aici merg până la gara centrală. Astfel, călătoria lor prin Chişinău se rezumă la a vedea spitalele, piaţa şi a se uita pe geamul microbuzului.

Într-o zi obişnuită, în urma mea stăteau un moş cu soţia lui. „Ia te uită ce palate se construiesc pe aici, venim şi noi o dată în an şi uite câte apar”, zice femeia cu referinţă la casele ce se construiesc în regiune. „Dar asta ce mai e, aşa de mare, o fi casa vreunui bogătaş”. „Mai, femeie chiar nu vezi că este o biserică?”, spune moşul. Se uită moşul mai bine şi se întreabă retoric „Oare o fi şi asta a lui Voronin?” Apoi spune gânditor „Au intrat comuniştii în biserică, au intrat dracii în biserică” şi râde cu poftă împreună cu soţia lui.

Am zâmbit şi mă gândeam că şi la ţară se mai aude ce se întâmplă prin Chişinău şi că dracii au ajuns în biserică:)

*Desigur au vorbit ambii în grai moldovenesc, dar în scrierea mea am adaptat deja la limba literară.

Lasă un comentariu