Preotul zvăpăiat

Iată ca a trecut Pastele. O săptămână Moldova a trândăvit şi băut. Tot oraşul era paralizat, ştiri nu apăreau, ziare la fel.

Pastele Blajinilor, ca în fiecare an, este un spectacol. Şi de data aceasta m-am uitat la ştiri cum sărbătoresc ţiganii. Ziceau că au cheltuit pentru masă câte 3000 de dolari, iar de pomană se dădeau câte 200 de euro. Cresc preţurile în general, cresc preţurile şi la preoţi. Nu la toţi.

De exemplu, în satul Truşeni toată lumea ştie că preotul este cam zvăpăiat. A fost implicat în numeroase scandaluri şi în plus am avut plăcerea să îl vedem pe youtube şi la ştirile Protv. Da, vorbesc despre preotul care vorbea la telefon şi care îşi permitea glumiţe neadecvate pentru un preot.

Păi iată, duminică dimineaţa rudele mele au plecat la mormântul străbunelului meu care a fost preot în Truşeni timp de 38 de ani. Mormântul acestuia se află chiar în faţă, este vizibil. Au aşteptat patru ore, de la ora opt până la ora 12. Prima oară când a trecut pe lângă ei şi îl chemau şi alţi oameni, ăsta striga că se duce la ctitorul bisericii, adică sponsorul. Sponsorul cui? Poate al lui. Nu ştiu câţi ctitori au fost, dar preotul umbla foarte ager dintr-un colţ în altul. În 4 ore a ajuns şi la mormântul celui care a fost preot timp de 38 de ani. A justificat prin faptul că nu i-a observat. Avea o pungă mare, plină cu bancnote începând cu bancnotele de 100 de lei şi restul erau euro.

Am aflat apoi că acest preot face o biserică nouă, deşi cea veche este funcţională. Există foarte mulţi preoţi oportunişti, straniu este că ei nu sunt concediaţi. Or, din momentul în care un preot apare pe youtube şi tv în ipostaze deloc creştineşti, poate că ar trebui să îşi ceară public scuze. Se zvoneşte prin sat, că soţia preotului este rudă cu mitropolitul Vladimir. Doar se zvoneşte, dar această legătură ar explica multe.

Deci, un întreg sat depinde de unul din ăsta. Iar cei care au 20 de lei, poate nici nu îl vor vedea preotul lângă ei. În alt an, traversa preotul cimitirul îi apare în cale o bătrânică care îl roagă pe preot să vină cu ea, că şi-a îngropat bărbatul o săptămână în urmă, la care preotul se uită cam iritat la ea şi exclamă „Treci, babo de aici că te îngrop amuş” 🙂 Bun preot…

Altcineva îmi spuse că dăduse unui alt preot de Paştele Blajinilor 50 de lei, apoi se gândeşte puţin şi spune că de fapt erau 4 morminte, deci nu este chiar atât de grav.

Degrabă odată cu afişarea preţurilor se vor face şi reduceri, două morminte la un preţ şi al treilea gratis. Brrrrr, tragic.

Lasă un comentariu