2009.md sau despre cum voi vota pentru Adrian Ursu

Să vorbim despre proiecte.

După ce o să scriu acest post probabil o să fiu acuzată de neimplicare civică, lipsa unei atitudini, poziţii şi blablabla, dar asta contează foarte puţin:) Un prim lucru care trebuie de menţionat ţine de blogosfera moldovenească. Acum există o sumedenie de bloguri şi de blogheri. Era o frază genială legată de bloguri „Never before so many people with so little to say – said so much to so few”. Blogherii din Moldova parcă trăiesc într-o seră, ei scriu şi sunt citiţi doar de alţi blogheri. Contactul cu lumea extra-blogherească nu prea există, deşi majorităţii blogherilor li se pare că ceea ce scriu au un impact mare asupra societăţii, inclusiv asupra tanti Maria, moş Vasile sau vecinul de vizavi căruia i se mai spune „Serâi”. Dar de fapt în acest scurt text, nu scriu despre bloguri şi nu critic blogurile (ar fi straniu, pentru că am şi eu unul:)).

Proiectul 2009.md (faptul că se scrie prea mult despre el poate este un lucru bun, doar că se scrie doar în cadrul serei noastre) este conceput… habar n-am pentru ce este conceput. Scopul este ceva idealist şi cu profund spirit civic, astfel prin acest site se încearcă a crea un Parlament virtual format din oameni competenţi, virtuoşi, care se gândesc mereu la interese general-statale, sunt profesionalişti, experţi în ceva. Ideea pare buna, nu şi realizarea.

Pornim de la design-ul site-ului, sincer nu mă pricep în design, dar când intri pe site se creează impresia că pe aici pe undeva se vinde păpuşa Cleo. Culorile sunt neserioase şi sunt combinate aiurea.

În al doilea rând, candidatul înaintat nu ştie că fotografia lui împreună cu CV-ul se află pe un oarecare site şi culmea oamenii mai şi comentează cu privire la persoana lui. Astfel, mai mulţi oameni mă ameninţă că vor pune şi fotografia mea acolo, probabil simţul lor al umorului mă depăşeşte. Eu cred că Adrian Ursu şi Dan Bălan nu ştiu că ei candidează.

Totodată, prezenţa lui Ursu şi Bălan arată de fapt că proiectul eşuează, dacă organizatorii cred că aceste candidaturi au fost puse cu buna-credinţă, atunci se înşeală.
În al treilea rând, mi se pare oarecum patetic ca un lider de partid să îşi înainteze colegii de partid, aceasta nu ţine de conceptul site-ului, ci deja de self-esteem-ul politicienilor noştri.

În al patrulea rând vedem că partidul cu cele mai mari şanse de a accede în Parlament nu prea este prezent, iar partidul cu şanse minime are cred că deja vreo zece candidaţi.

Parlamentul rezultat nu va fi foarte diferit de ceea ce ne aşteaptă, pentru că oamenii deştepţi şi competenţi, dar neafiliaţi politic vor avea şanse minime. De ce? Pentru că există unele partide care nu au altă treabă de făcut decât să apese click în continuu şi să îi îndemne pe alţii să facă acelaşi lucru.

2009.md se cere a fi o simulare, dar de fapt este o încercare (încă nu ştiu reuşită sau nu) de a promova anumite produse. Or, politica face cel mai mare trafic pe bloguri şi siteuri de ştiri. 2009.md o să ajungă un motiv de gâlceavă pentru oamenii serei, din fericire sau nefericire această ceartă nu va fi accesibilă publicului larg din multe şi variate motive.

Lasă un comentariu