Votează numărul 5, pe data de 5

Iata ca s-a decis ordinea candidaţilor în buletinul de vot. De data aceasta a fost tragere la sorţi. Probabil în urma scandalurilor anterioare şi nopţilor nedormite în faţa CEC-ului, s-a decis această modificare – care oricum e mai bună decât ceea ce a fost anterior.
Pentru mine ordinea în bulletinul de vot nu are nicio importanţă, dar există theories of ballot position. Aceste teorii au sugerat că unii candidaţi beneficiază de fapul că sunt pe primul loc datorită efectului întâietăţii, iar cel de pe ultimul loc datorită caracterului recent (Koppell and Steen, 2004).. Totuşi, trebuie să existe anumite condiţii pentru ca acest efect să funcţioneze. În primul rând, alegătorul cunoaste foarte puţin despre candidaţi, atunci când el nu vede nicio legătură cu acele nume înscrise în buletin, el tinde voteze în funcţie de ordine.
Totodată, efectul este mai mare când candidaţii sunt neafiliaţi politic.

Mai există şi aşa un fenoment ca „donkey vote”, prezent acolo unde există votul preferenţial şi unde alegătorul trebuie să pună în dreptul fiecărui candidat (de la unu până la numărul candidaţilor înscrişi) în funcţie de preferinţe. De multe ori (prea multe ori), aceşti candidaţi sunt numerotaţi exact în ordinea înscrierii.

Există foarte multe argumente ce susţin teoria ordinii în buletin, totuşi nu cred că dacă PCRM se află pe locul 5, o să piardă ceva voturi. Efectul primului sau ultimului loc contează doar pentru partidele mici sau medii, nu pentru cele mari.
Chiar dacă PCRM nu mai este pe locul 1 în buletin, cred că o să exploateze şi poziţia numărul 5 „Votaţi pe 5, numărul 5” 🙂 De altfel, în Finlanda din buletin este scos numărul 1, pentru a nu se face speculaţii legate de acesta „Suntem numărul unu”.
În condiţiile în care ordinea contează atât de mult pentru partidele de la noi încât au fost conflicte legate de aceasta (Bălţi, alegeri locale, 2007), atunci mai este şi o altă modalitate de înscriere, partidul politic să ocupe pe rând câte un loc diferit în fiecare buletin. Deşi, aceasta ar putea duce la confuzia electoratului, oricum este cea mai democratică metoda de înscriere în buletin.

[ad#234×60-created-81908]

Lasă un comentariu