Offline cu Urechean – despre troleibuzul 25, sondaje, măsuri anticriză, preşedinţie şi altele

* Pentru a citi textul trebuie de ascultat acest cântec

Organizare:

Unimedia începe să se priceapă în a face offline-uri:) deşi le face de vreo două ori pe an şi atunci cu liberalii care plasează reclamă pe site. Locul jazz cafe – atmosferă bună, jazz pe fundal + barmanii de la Black Elephant:) Dacă la offline-ul cu Filat, Filat stătea prea departe de noi, atunci aici nu mai exista această problemă.
Până şi cei de la Unimedia au fost ceva mai direcţi în întrebările lor şi uneori când Urechean începea a spune poveşti cu balauri îi mai opreau din vervă.

Oamenii:

Bloggeri. Pe unii îi cunoşteam, altora le cunoşteam doar URL-ul. Mă aşteptam să fie ceva mai mulţi, dar probabil s-au speriat de ninsoare.

Urechean

Cum îi stă bine unui politician de tip vechi, Urechean nu prea răspunde la întrebări. El vorbeşte, dar nu răspunde. Unii ocolesc răspunsul de nu îţi dai seama că o fac, însă nu şi liderul AMN.

S-a întrebat de jocul „Serafică fără frică” s-a ajuns până la faptul că guvernanţii sting lumina la întâlnirile AMN-ului în raioane. Am revenit la întrebare, ne-a zis că nişte colegi i-au făcut cadou – deci a fost gratis, ideea tot acelor colegi a fost.

Troleibuzul 25. Eu întreb dacă a auzit cântecul şi dacă este plătit clipul. A răspuns că nu a ascultat cântecul, dar că i-au spus oamenii că este un clip foarte simpatic şi că nu a fost făcut la comanda AMN-ului. Iaca aşa misterul s-a rezolvat;) nu e troleibuzu’ 25 clip electoral;)

Contracandidaţi la preşedinţie. A declarat că nu are. Am întrebat dacă nu este cam narcisist să spună asta. A continuat să povestească că nu are contracandidaţi şi ce puternic partid este AMN.

Despre Chirtoacă a spus că trebuie să acumuleze experienţă. Dar că el nu a avut probleme cu brazii şi poliţia pe când era primar.

Despre sondaje. „Credeţi-l pe Barbăroşie şi o să ajungeţi la sapă de lemn”, pentru că şi în 2005 au fost făcute sondaje în care AMN lua foarte puţine procente, dar a luat mult mai mult.

Câte procente? 34% + cele de după distribuirea celor rămase. Întreb dacă se bazează pe anumite informaţii sau pe sondaje interne. Puţin a ezitat, dar a răspuns că pe sondaje interne.

Câte partide trec în Parlament? Patru, dar nu spune care pentru a nu face PR.

Diferenţa între PLD, PL şi AMN. Un partid care nu se compară cu altele, a câştigat la fiecare alegeri. Apoi, deja enunţă cifre despre câţi consilieri, câţi preşedinţi de raion are. Nimic interesant.

Despre trădare. Faptul că ei nu trădează este laitmotivul AMN-ului. A menţionat că iniţial Serebrean îl suspecta că îl va vota pe Voronin, dar până la urmă însuşi Serebrean l-a votat.

Clasa politică lasă de dorit, la fel şi alegătorii (pentru că uită trădarea, pentru că dacă cineva trădează este aproape eliminat din viaţa politică. Iar trădare.)

Despre criză. AMN-ul are puncte foarte bune în program referitor la criză. Care? Nu o să ne ajungă timp să vorbim despre toate.

Despre rolul Moldovei. Moldova poate ajunge una din cele mai bogate ţări ale lumii. În primul rând pentru că are pământ fertil.

CSI – oamenii trebuie să decidă prin referendum dacă vor sau nu să iasă din CSI.

Prima vizită în calitate de preşedinte o să o facă lui Băsescu.

Cel ma interesant este însă poziţia faţă de NATO, pentru că în program e scris una, în oferta electorală altceva şi ne-a spus lucruri total diferite. Deşi, ar trebui să îi dau dreptate. A spus că fără Rusia nu putem rezolva conflictul transnistrean. A povestit despre o întâlnire cu Michael Kirby – făcută demult, în care Kirby le-a spus politicienilor să uite de NATO pe 10-15 ani, pentru că Moldova nici măcar nu este o zonă strategică pentru SUA.

Concluzii

Nu aveam mari aşteptări de la Urechean. Cum mi-l imaginam aşa şi a fost. Politician de tip vechi, care nu prea poate să se adapteze la noile cerinţe ale pieţii. Chiar dacă are joc (cadou), cântec (nici cadou, nici plătit), degrabă o să aibă blog, are tehnologi din România, totuşi vârsta sau comfortul nu îl fac să devină mai flexibil, să lucreze asupra lui (spre exemplu cum o face Filat, Chirtoacă sau alţii). Are un fel de ironie de prost gust – cum spune tovarăş lui Roşca, Voronin şi Barbăroşie, în adresările lui cu „frate” şi anumite replici de genul „Este cineva mai prost ca Tarlev”. Înţeleg că el spune totul pe şleau, dar totuşi nu provoacă zâmbete, dar un sentiment de stânjeneală. Toate răspunsurile duceau la faptul că au X consilieri, că au câştigat Z alegeri sau cât de puternici sunt ei.

A stat cu mâinile încurcişate, nu îi prea place să gesticuleze, iar uneori avea un tic de a mişca intens paharul cu bere (bere 0), uneori a zâmbit, dar vocea lui nu transmite niciun mesaj, chiar uneori adoarme, mai ales când pe fon se aude „What a woderful world.”

Oamenii se schimbă, la fel şi politicianul pentru că el trebuie să reflecte aşteptările lor, Urechean însă a rămas încă în 2005. Aşa greoi cum este la discurs şi având în partid oameni care i-am văzut de-atâtea ori, care la fel nu se adaptează noilor cerinţe, totuşi cei indecişi (care nu ştiu de unde are Filat bani, nu înţeleg cum vor vota oamenii pentru Chirtoacă, dacă Chirtoacă va rămâne în primărie) vor vota în mare parte pentru AMN.

p.s. Aici vedeti si video de la offline.

[ad#234×60-created-81908]

Lasă un comentariu