Cum voi contribui la fundamentarea statalităţii moldoveneşti

Pentru a citi acest post ascultaţi
httpv://www.youtube.com/watch?v=ZMVql9RLP34

Este neoficial oficial sau oficial neoficial că studenţii nu vor primi bursa. Bursa nu apare, dar toţi tac. Pentru mine nu este mare pierdere – bursa îmi ajungea doar pentru a plăti drumul până la facultate (fără exagerări, am calculat), dar de la o vreme merg pe jos mult, aşa că… În plus există numeroase instituţii care oferă burse de câteva ori mai mari şi, cu adevărat, pentru tinerii deştepţi. Dar există unii care au nevoie de bursă, aşa cum este ea mică şi mereu nu ajunge.

Eu, degrabă proaspăt absolvent la Politologie, aflu aceste două noi politici – să nu dăm bursa studenţilor deştepţi şi să scădem încă o dată salariile profesorilor. Nu se prea ştie că la FRIŞPA şi înainte de alegeri a fost micşorat salariul, oricum profesorii noştri nu constituie alegătorul-ţintă. Bursa mea de 500-600 de lei probabil o să ajunga pentru a plăti hârtia igienică pe care o foloseşte preşedintele pentru o lună saaaau poate pentru o bucăţică din ţeava de canalizare. Mă bucură foarte mult acest fapt, pentru că eu, ca student pot contribui la fundamentarea statalităţii moldoveneşti, că doamne fereşte, puteam să îi cheltui pe băutură şi ţigări (deşi, ţigările tot îs ale lui Oleg) şi mai rău pe droguri pe care masonul de Călin Vieru le distribuie în cluburile lui.

Stau şi mă gândesc cât tupeu poţi să ai să bagi atâţia bani în nişte clădiri pe timp de criză şi apoi să iei de la pensionari, profesori şi studenţi.

Încă nu m-am gândit dacă merită să ajung pe la minister, să văd mutre apatice, să îmi spună să mă duc dincolo sau să aştept, să depun cereri şi alte prostii birocratice ca să aflu că bani nu-s, că noi i-am luat, i-am ars. Prin urmare, noi studenţii din Moldova nu o să avem bursă (deja îmi imaginez cum o să ne sperie cu comisii şi controale pe la examene, aşa ne trebuie dacă suntem nişte destrăbălaţi) pentru că lui Voronin îi place să se joace cu focul, în acelaşi timp nepoţii lui învaţă peste hotare şi nici nu îşi bat capul de comunism şi statalitatea Republicii Moldova.

Eu îi doresc lui Voronin şi prietenilor lui să se folosească de bursele noastre, aşa cum îs ele mici şi ajung doar pentru hârtie igienică sau pentru pixuri. Sper că doarme mai bine de la asta.

Cântecul reprezintă mesajul meu lui Voronin (engleza el nu ştie, să deducă tot nu prea, dar mă simt eu mai bine că i l-am transmis chiar dacă nu o să ajungă). Aşa cum ne-a speriat el, cum ne-a ameninţat, ne-a aruncat cadavre şi ne-a luat banii, noi totuşi încă vrem să fim liberi. Pentru că de mici am fost în PMAN, apoi am îngheţat prin corturi prin 2002, pentru că am citit multe cărţi, pentru că am fost în Occident pentru că ştim adevărul despre Pavlic Morozov, pentru că am ascultat cântece despre haiduci şi uciderea balaurului şi pentru că fiecare din noi vrea să îl întâlnească pe Voronin şi privindu-l în ochi să îi spună „Nahren s pleaja”.

P.S. Pentru comuniştii care caută fascişti unde nu sunt, dar evită să se uite la ei înşişi, cântecul/versurile au o altă conotaţie decât cele din film (acolo se referă la nazism). Mesajul este destul de simplu – ziua de mâine ne aparţine (mesaj banal exprimat în cuvinte, dar extraordinar prin cantec)

Lasă un comentariu