Din voturile cui fură Lupu?

Ziarele entuziasmate o să scrie că fură din voturile comuniştilor, dar până la urmă fură şi din voturile liberalilor. Văzând lista lui Lupu se pare că PD devine o alternativă nu pentru PCRM, ci pentru PLDM. Desigur, unii votau pentru PCRM pentru că acolo era Lupu şi acum vor vota pentru PD si nu trebuie de ignorat acest lucru.

Şi PLDM şi noul PD au fost iniţial declarate proiecte ale comuniştilor (iar faptul că acum luptă împotriva comuniştilor nu înseamnă cu obligativitate că iniţial nu erau proiecte comuniste), ambele partide au o echipă de specialişti în economie, politică externă, drept etc. Ei pun accentul pe profesionalism. Ambele tind să atragă electoratul vorbitor de limbă rusă (Filat l-a luat în echipă pe Ciubaşenco, o mişcare bună în acest sens).

Asteptam mesajul în privinţa politicii externe – referitor la NATO şi CSI, vechiul PD era pentru păstrarea statutului de neutralitate, iar PLDM vrea în NATO. Or, există oameni în PD care susţin ideea aderării la NATO.

Eu am scris de nenumărate ori că liberalii nu au capacitatea să învingă singuri şi că le trebuie social-democraţii pentru asta. Dar în câteva săptămâni nu poţi consolida polul social-democrat (PSD cu PD deja nu se mai împacă). Dacă se participă în grabă la alegeri mesajul acestor social-democraţi în frunte cu Lupu se poate suprapune cu cel al liberalilor, ceea ce conduce la aceleaşi 40-45 de mandate, doar că le vor deţine patru partide. Reacţia lui Filat denotă că noul PD atentează la voturile opoziţiei.

Dincolo de teorii conspiraţioniste este Lupu al lui Tkaciuk sau a ieşit de bună voie, trebuie să ne gândim din voturile cui fură mai mult Lupu? Ale comuniştilor sau ale liberalilor?

P.S. Ironic este că pe 5 iunie scriam că un pol social-democrat poate acumula în alegeri 5.8% şi nu vor ajunge la 6%. Ei, acum pragul este de 5% şi au toate şansele să treacă.

P.P.S. Trebuie deja să ne aşteptăm ca şi MAE să găsească un alt lider şi să participe la alegeri. Grupul lor ţintă este exact cel al PL-ului.

Lasă un comentariu