Chetrişica lui Ghimpu

Eu m-am gândit cum să scriu în ordine cronologică sau a importanţei evenimentelor. Hai totuşi după importanţă.

1) În oraşelul Iujnîi, la vreo 40-50 km de Odessa, oamenii nu au auzit de Twitter revolution, de revoluţii, revolte sau de faptul că a ars cândva Parlamentul. În schimb, cu un zâmbet ironic, dar şi oarecum cu milă întreabă „Ce? Preşedintele vostru o spus că v-au ocupat ruşii?” Eu încerc să le explic că el nu este preşedintele nostru, că el nu este ales şi încep a mă bâlbâi, dar pentru ei nu contează, el oricum rămâne a fi preşedinte.

Aşadar, în afară de vinuri, coniac Kvint, cei mai la Est de noi ştiu deja şi de chetrişica lui Ghimpu. „Cum nu aţi spus că v-au ocupat? Parcă şi monument aţi pus” şi continuă să zică asta ironic.

2) În timp ce editorialiştii construiesc poduri imaginare peste Prut, situaţia la Nistru rămâne aceeaşi. Completezi migraţionka. Tipul de la „frontieră”, în timp ce se uită în paşaport (ca de obicei urât la pagina cu viza românească), îi zice în rusă colegul lui cu o intonaţie agresivă „ Uite câţi încă mai vin, eu acuş închid tot aici şi m-am dus”.
– Pust’ idut sibe cerez Palancu.

Eu m-am abţinut, eu am tăcut, dar tare greu mi-o fost. Eu sibe cu cel mai mare drag m-aş duce cerez Palancu, doar că nu înţeleg de ce mai exista ruta spre Odessa prin Transnistria.

3) Revenim la ai noştri. Dragi şoferi, voi trebuie doar să conduceţi, iar biletele se cumpără de la casă. Eu m-am săturat ca tanti care ar trebui să îmi dea biletele să spună că nu sunt bilete, eu să alerg prin gară şi să aflu că 1/5 de locuri din autobuz încă sunt libere. Mariana a promis că scrie mai multe la acest subiect. Fiţi pe fază!

Şi în aceeaşi ordine de idei, dragi şoferi, vremurile când lumea se pişa drept în drum au trecut, aşa că dacă se poate, în acest scop, să nu mai opriţi în mijlocul drumului.

P.S. Dacă nu vreţi să mergeţi 9 ore cu autobuzul din Odessa spre Chişinău, să ştiţi ca la Maiaki Udobne drumul e inundat.

Lasă un comentariu