Rădăcini

*Pentru a citi, ascultați:

httpv://www.youtube.com/watch?v=1t7qazLruC8

Cristina ieri a depus jurământul, multă lume jură în ultima vreme, dar eu nu despre ei scriu.

Eu chiar nu înțeleg de ce trebuie să umblu prin arhive să demonstrez că buneii mei s-au născut în România lor, să stau în cozi enorme, să învaț legislația României, să aștept, să aștept, să aștept…

Decât să pregătesc pachet de documente, mai bine fac o scrisoare de motivație, ca atunci când aplic  la un master, la un oricare program sau loc de muncă. Să scriu de ce vreau eu să devin cetățean al României, ce aș face eu în calitatea mea de cetățean al României, cum ar beneficia ambele părți de pe urma acestei relații juridice.

Noi știm de ce vrem cetățenie română. Noi știm că plătind o anumită sumă de bani, buneii noștri pot să devină și evrei (în caz că vrem să emigrăm ceva mai departe). De aceea eu nu văd de ce trebuie să scotocesc în arhive sau căutând oamenii care „o să facă tot să fie bine”.

Putem atașa chiar CV-ul, să vadă ce experiență avem, ce abilități, dacă au nevoie de noi. Mai putem atașa și CV-ul istoric, care ar arăta cam așa:

– La începutul anilor 90, umblam la proteste, în cărucior.

– Când eram la gimnazi, în fiecare an înghețam în curtea liceului de 1 decembrie, cântând versuri patriotice, despre țară și unire.

– Știu „Deșteaptă-te, române”, dar nu știu „Limba noastră”, pentru că învățam din cărți românești și în fiecare an tot se mai adăuga câte o strofă.

– În 2002, strigam toate sloganele despre România și dansam Hora Unirii.

– În 2009, exact așa, numai că strigam în gând – am stat în rând, după viză și nu mai puteam striga.

Eu chiar nu înțeleg de ce eu trebuie să demonstrez că buneii mei au fost români, prin urmare că eu sunt româncă. Fiecare din noi are un bunel, străbunel sau părinte român, și atunci de ce să nu facem scrisori de motivare, CV-uri, putem chiar și recomandări să luăm că suntem cetățeni buni.

…în Europa așa cum o percep eu, lumea demult a încetat să mai vorbească de pașapoarte.

Lasă un comentariu