Păcătoșii

Când eram prin clasa a doua, bunica mea, femeie tare credincioasă, m-a dus ca în fiecare an la biserică. Eu eram tare nemulțumită că muream de foame, ea era nemulțumită că mergeam doar o dată pe an. Eu nu țineam post niciodată, eram prea firavă pentru asta.

Eu amețeam, mă durea stomacul și mă sufocam de aerul închis și mirosul de păr ars. În față erau tare mulți oameni nefericiți. Bunica a rugat preotul să mă împărtășească mai repede, el a întrebat cum mă cheamă și ea i-a zis că Vlada, el a spus că mă doare stomacul și sunt așa firavă din cauza numelui. Atunci pentru prima dată m-am gândit că ceva nu este în regulă. Cu biserica, nu cu numele.

Aș mai zice cum am întrebat preoții ce se va întâmpla cu un miliard de chinezi sau cu romanii dinaintea lui Hristos, dar subiectul este altul.

Preoții noștri, unii preoți, pot să găsească explicații stranii la diferite evenimente. Dacă un nebun intră într-o biserică și ucide oameni, e pentru că acei credincioși erau catolici. Dacă în Japonia este cutremur, e pentru că autorizează parade gay. Ei nu au religia dreaptă, deci vor muri în chinuri groaznice. Noi avem religia dreapta. Cea mai dreaptă. Întrebați oamenii de la țară și asta o să spună.

Preoții găsesc timp să umble pe la televiziuni ca să vorbească despre homosexuali, găsesc timp să scrie pe bloguri despre ceilalți, necredincioșii.

Preoții din orășele și sate au timp să facă propagandă politică, au timp să blesteme catolicii și protestanții, au timp de conflictele lor interne. Preoții din orășele și sate nu vor să vadă violența domestică, copiii abuzați de părinți, incesturile, violurile, femeile tăiate de soții lor în fața copiilor și alcoolicii. Nu vor să ajute victimele, nu vor să oprească potențialii criminali.

Nu, nu trebuie primari pentru asta sau asistenți sociali, ci preoți pentru că ei și-au asumat acest rol de secole. Ei trebuie să educe micile comunități, nu să cunune și să îngroape oamenii. Asta e cel mai simplu de făcut. Ei sunt cei care de secole au invadat viața privată a oamenilor, acum, cel puțin, să se facă utili.

 

Lasă un comentariu