Istoria unui vot — 2

Votul meu este altfel decât al vostru. Eu o să votez pe patru liste. Pe lângă primarul și consilierii Chișinăului eu mai trebuie să votez pentru cei ai orașului Codru. Până acum nu puteam înțelege oamenii care nu știau care le sunt candidații și ofertele electorale, și iată, am ajuns. Cu toată rușinea recunosc că habar nu am ce se întâmplă în politica orășelului Codru.

Patru ani în urmă, în turul doi, am întrebat de mama cine sunt candidații, pentru că ea a mai trecut prin primărie și cam îi știa, mi-a zis că am de ales între un hoț și un potențial comunist. Am votat pentru hoț. Potențialul comunist însă s-a dovedit a fi hoț, iar hoțul, ar fi devenit comunist, dacă trendul nu era de a te face liberal-democrat.

Eu nu știu cu ce se ocupă primăria orășelului Codru, știu doar că dacă ajungi acolo, este ca și cum ai câștigat la loterie. Știu că ei împart pământuri. Ei dau pământ! Între timp, mulți cetățeni strâng semnături pentru a cere primăriei să facă drum, canalizare și pentru a asigura tare multe lucruri care ar trebui să le facă o asemenea instituție.

Noi singuri ne-am făcut drum, așa și stă jumătate de drum frumos asfaltat, iar mai departe plin de glod și pietre. Dacă ninge, mă trezesc mai dimineață, că știu că nimeni nu va curăța drumul. În rest, eu chiar nu știu cu ce trebuie să se ocupe primăria noastră în afară de a împărți loturi de pământ procurorilor, neamurilor și altor persoane dubioase.

Eu știu că ei construiesc un bloc de locuit într-un parc, știu că mai nu au luat o bucată de teren ce aparținea bisericii. Ei nu au nicio rușine să facă alianțe dubioase și să treacă de la un partid la altul, sunt provinciali și fără scrupule. Votul meu va decide cine va lua o bucată de pământ sau va vinde una.

Desigur, asta se întâmplă și în alegerile municipale și cele parlamentare, doar că niciodată nu era atât de evident. Nici nu știu ce să fac.

 

 

Lasă un comentariu