Cel mai frumos oraș de pe planetă

Degrabă e sărbătoare, prin urmare să scriem despre lucruri frumoase. Să lăsăm sloganele furate într-o parte, la fel și Mitropoliile extremiste, aroganța candidaților, neputința lor de a înțelege poporul, jocurile politice și toate astea. Eu ar trebui să îi iert, că săptămâna asta se iartă.

Eu o să revin la o idee scrisă ceva mai demult. O idee tare frumoasă. Gânduri pe care le are fiecare din noi, pentru că noi vrem să trăim într-un loc frumos. Noi ne-am săturat să facem locul frumos, noi vrem și locul să ne înfrumusețeze.

Este dificil de a scrie mai bine decât a fost scris deja, dar să încerc să nu repet.

Eu vreau orașul meu să fie autosuficient, eu vreau să fie cultură pe străzi, prin centrul capitalei să umbli liber, iar în loc de magazine să fie cafenele. Iarna pe geamuri să fie beculețe și ornamente, iar vara să aibă terase zgomotoase cu muzică bună. Să avem un brad frumos de Revelion și să fac poze la el. Eu vreau să aleg spectacolele, pentru că ele o să fie prea multe și bune, iar  atunci când mă duc la teatru să nu am sentimentul de jale când mă uit la actori, la scaune, la decorații sau la pod.

Eu nu vreau clădiri de oficii din sticlă, eu vreau palatele, teatrele și operele să arate impunător. Nu, lor nu le trebuie istorii milenare, plăcuțe cu nume notorii de arhitecți, lor le trebuie grijă și respect.

Eu vreau să pot sta pe iarbă în parcul central fără ca să vină oamenii cu inițiativă să îmi spună că nu se poate. Eu vreau verdeață în parcul central.

Eu vreau măcar câte o săptămână pe an să proiectăm mari concerte, jazz, muzică clasică, de tot felul, iar când ele se vor termina să fie curat și scaunele întregi.

Să avem filme europene. Nu trebuie intrare gratis. Trebuie doar subtitluri în română.

Voi ne tot spuneți că aduceți miliarde în țară, eu nu le văd; nu le văd, nu cred. Voi însă puteți să reconstruiți un teatru, eu chiar accept plăcuța cu numele vostru acolo. Organizați festivaluri cu numele voastre sau ale soțiilor. Numai nu spuneți că sunteți „fani ai muzicii clasice”, muzica clasică merită mai multe cuvinte, deși pentru prima dată se iartă. Faceți cafenele mici și draguțe unde se ascultă discuri de vinil.

Puteți construi un parc sau o catedrală cu numele vostru. Lăsați ceva în urma voastră, ceva mai mult decât articole de investigație.

Eu vreau ca atunci când vin prieteni de peste hotare să știu că pot să îi duc la un spectacol sau concert bun. Eu vreau ca ei să se întoarcă pentru Chișinău, nu doar pentru oamenii de aici.

Asta nu ține de voi, dar eu tare mai vreau înghețată la cornet pe străzi, deocamdată parcă nu este nicăieri. Vreau de ciocolată, lămâie și fructe de pădure.

 

 

Lasă un comentariu