Consilierul Bodiu*

Bodiu. Un nume care nu ne spune nimic, dar de la o vreme  tot se încearcă să ni se asocieze cu miliarde de dolari și proiecte de succes. Cifrele nu mă interesează, ci rezultatele vizibile și măsurabile.

Victor Bodiu a reușit o performanță uluitoare, să își strice imaginea la prima mea interacțiune cu el – emisiunea în Profunzime. Scriam pe Facebook că în trei minute m-a convins că este arogant, tupeist și că nu își poate controla emoțiile. După întâlnirea cu Chirtoacă – o persoană care nu prea are ce face sau nu știe ce să facă.

Pot să spun că tot în trei minute de discuții față în față a reușit să își îmbunătățească imaginea. Victor Bodiu zice că nu este politician, dar multă vreme el a stat printre politicieni. El este profesionist, are răspunsuri la întrebări, om de echipă, o persoană care la vârsta lui ar dori să facă din Chișinău o capitală frumoasă, presupun că din simplul motiv de a fi mulțumit de sine. Eu cred că orașul Chișinău este o provocare. Eu l-aș provoca pe Victor Bodiu, aș vrea să văd cum ar transforma orașul, dar se pare că planurile sunt altele.

Sunt altele pentru că este prea târziu sau pentru că din start scopul era altul. Nu poți face dintr-o persoană anonimă un candidat de turul doi în circumstanțele existente. De ce Victor Bodiu nu a fost “scos la lumină” mai devreme? Pentru că scopul nu este întotdeauna câștigarea alegerilor.

Dar să revenim la offline. Victor Bodiu nu are contracandidați, el nu luptă împotriva cuiva, el doar vrea rezolvarea problemelor existente. El crede că avantajul orașului Chișinău este verdeața, iar dezavantajul – administrarea proastă.

Totodată, chiar dacă prezenta administrarea este proastă, într-un eventual duel în turul doi dintre un oricare alt candidat (a se citi Chirtoacă) și Dodon, PLDM va susține oponentul comuniștilor. De ce? Pentru că Victor Bodiu nu este copilul Perestroicii, ci al mișcărilor naționale de la începutul anilor ’90, respectiv ține la anumite, să zicem, principii și valori. Dar aceasta nu înseamnă că Victor Bodiu nu va rămâne în Primărie, el a zis că va rămâne chiar și în calitate de simplu consilier municipal.

El poate lupta cu funcționarii corupți din Primărie, există legislație, există comisii de evaluare, există procedee. De ce nu a fost rezolvat până acum? Fie că cei din conducerea primăriei nu și-au impus autoritatea, fie nu au administrat corect procesul.

A povestit cum vom scăpa de gherete, de maidanezi, cum vom face parcări, drumuri, mai puțin cum va câștiga Primăria.

Am vorbit despre percepții, am încercat cu bună-credință să explicăm domnului Bodiu că acest conflict dintre el și Chirtoacă, în mod evident îl avantajează doar pe Dodon. Victor Bodiu însă nu crede că este un conflict între ei doi, deși chiar la începutul discuției ne-a povestit o întâmplare despre noaptea învierii și cine, Bodiu sau Chirtoacă, va rezista până la sfârșitul slujbei. Chirtoacă a plecat mai devreme. Povestirea acestei întâmplari a fost nenecesară și oarecum frustrantă. Faptul de a menționa că cineva “se victimizează” în acest ipotetic conflict, iarăși creează o tensiune, care nu folosește la nimic.

Eu cred că majoritatea participanților și-au îmbunătățit părerea despre Victor Bodiu. Presupun că unii comentatori incoerenți  și frustrați, ne vor acuza de faptul că ne-am vândut pentru o bere, cum au făcut aici. Deseori nu contează atât de mult persoana, contează cine sunt susținătorii și cine sunt oponenții. Oponenții sunt triști, frustrați, agramați, dezorganizați și aici cred că ma opresc. Susținătorii sunt puțini, dar buni. Sunt persoane care le cunosc mai mult sau mai puțin, cu experiență, dar cel mai important – cu mintea deschisă și cred că aici mă opresc.

Victor Bodiu a spus că nu îi place să fie politician și nu ar vrea să devină unul. Oare i-ar place să fie prim-ministru?

*Titlul nu este o prognoză și nici o dorință.

**Când publicam această postare, în playlist era Queen – We are the champions, dar noi de astă dată o să ascultăm AC/DC.

httpv://www.youtube.com/watch?v=-f1cwycSWq0

Lasă un comentariu