Offline cu viitorul primar sau despre lipsa alegerii

„Eu am fost mereu deschis la invitațiile la offline-uri”, ne-a spus nouă viitorul primar general.

Ei! De când am vrut noi offline cu Dorin Chirtoacă. Ori că nu s-a găsit cine să organizeze, ori că nu a vrut să se vadă cu noi. Eu tot nu prea aș vrea să mă văd cu acești bloggeri după ce aș citi, bunăoară, acest text superb.

Această postare nu este despre offline. Este despre Dorin Chirtoacă.

Dorin Chirtoacă are două fixații: justificarea oricăror eșecuri prin comunism și, a doua, o gândire globală (nu în sensul tradițional al cuvântului), care cel puțin din perspectiva mea, nu este însoțită de nicio acțiune locală vizibilă.

Dorin Chirtoacă încearcă să creeze doua imagini: de veșnica victimă și cea de om incoruptibil.

Hai totuși despre offline

Dialogul a fost deschis de întrebarea când vă însurați. Răspunsul pe scurt este că nu are timp. Hm, bine.

Despre cooperarea cu PLDM a menționat că au sediile alăturate, dar fiecare își promovează separat programul, dar nu exclude că, poate, cândva vor deveni un singur partid.

Despre Plahotniuc. În general atitudinea lui Dorin Chirtoacă față de Plahotniuc este interesantă, ori de câte ori este întrebat despre acest personaj, se aruncă o mulțime de fraze, din care nu prea poți scoate o concluzie. De la offline am înțeles că atitudinea este rezervată. Doar atât?

Cea mai mare realizare: rentabilitatea capitalei, Chișinăul a scăpat de datorii în anul 2008.

Modârcă? A încercat să îl demită, a promis că îl va demite.

Dincolo de treburile capitalei, l-am întrebat dacă vrea bilete ieftine de avion și companii low-cost în Moldova, a spus că da. L-am anunțat că o mare parte din bloggeri crede că Șalaru este unicul motiv din care nu avem bilete ieftine de avion. A spus că o să facă tot posibilul să putem zbura ieftin, totodată că nu este o idee bună să dai în judecată instituții media.

S-a vorbit despre investiții, poate Artur Gurău va vrea să povestească mai multe despre asta.

Omul Dorin Chirtoacă

Mă interesează omul Dorin Chirtoacă, cum gândește și de ce gândește așa. De aceea i-am pus cea mai simplă întrebare de ce i-a amintit domnului Bodiu despre manichiură. Viitorul primar a ezitat puțin apoi a întrebat “Da și, vrei să te întreb și pe tine”. Or dacă întrebarea mea a făcut lumea să zâmbească, remarca viitorului primar nu a trezit nimic, decât profunda mea antipatie. “Am aflat cu o zi înainte că dumnealui practică acest obicei” (adică manichiura). Și? “Cum poate el de Paștele Blajinilor să organizeze conferințe de presă și să spună că trecea accidental pe acolo”.Restul e istorie.

Alegerea corectă

Dorin Chirtoacă ne-a îndemnat să facem alegerea corectă. I-am spus, nu cu răutate, dar cu resemnare, că nu avem alegere. A spus că avem, că sunt în jur de 13 candidați, că dacă patru ani în urmă nu prea aveam din ce alege, acum chiar avem.

Hmmmmm.

Apoi, nu știu de unde până unde, s-a ajuns la simboluri comuniste, la interzicerea lor, desigur, nu fără mici provocări din partea unor participanți, care nu îl făcea pe Dorin Chirtoacă decât să devină ceva mai iritat, să vorbească ceva mai repede și apăsat. De-acolo, nu îmi amintesc cum, am sărit la istoria noastră, de la geto-daci la mișcări de liberare națională, la faptul că din anul 300 până în 1300 nu am avut personalități istorice, că avem doar șase mari evenimente în istoria noastră milenară, că nu avem demnitate. Era monolog.

Nu știu cât a durat asta, pentru că nu era despre Chișinău, nu era despre noi și nu era pentru noi. Am înțeles cum poți în 15 minute să strici orice impresie creată în două ore și cum îți dai seama că unii pur și simplu nu se pot schimba. Bine, noi știm, e școala lui Mihai Ghimpu. Oricum nu se iartă.

Alegerea noastră

Va fi un vot frustrant. Iluzia alegerii există, alegerea – nu. Dorin Chirtoacă spune că are realizări, dar că nu le comunică atât de bine, ceea ce este un dezavantaj pe care el îl conștientizează. Spune că nu face politică, dar de la orice subiect se ajunge la simboluri comuniste și la ideologii. Dorin Chirtoacă nu se poate adapta diferitor situații și diferitor tipuri de oameni, mai mult ca atât, uneori în tot acest dialog am simțit elemente de superioritate, ceea ce nu s-a întâmplat la niciun alt offline la care am fost până acum. Desigur, pot să greșesc. Dorin Chirtoacă nu are o echipă și păstrează cu success vechiul sistem în primărie. Este dificil să construiești imaginea de incoruptibil când toți în jur sunt corupți, iar tu îi accepți. Dorin Chirtoacă încă mai crede că în capitală trebuie de făcut politică și o face cu succes.

Prin urmare, eu știu și voi știți, că azi dimineața, mâine dimineața, pe 5 iunie dimineața, pe 19 iunie de dimineață până în noapte în Moldova, noi nu avem alegere. Hai să salvăm democrația. Încă o dată.

P.S. Despre lipsa culturii vizuale a viitorului nostru primar aștept să scrie bloggeri notorii care pricep mai bine despre asta.

*Pauză muzicală:

httpv://www.youtube.com/watch?v=FoeCUku_dAM

Lasă un comentariu