Nu mai am timp!

Nu mai am timp. Serios. Astăzi este joi, iar duminică pe la 7-8 dimineața trebuie să votez.

Eu încep a înțelege oamenii care nu prea pricep în politică. Mai mult ca atât, înțeleg că asta e firesc. Iar dacă s-ar face un vox pe străzile Schinoasei, pentru că deseori jurnaliștii au mania de a arăta cât de proști sunt cetățenii de rând, și m-ar ruga să numesc cinci consilieri, habar nu aș avea ce să spun. Eu am o țară de guvernat, spunea cândva un prim-ministru; exact așa eu am o viață de trăi. Bun.

În orășelul Codru eu știu doar cine este primar, un oarecare Mazur. Pot numi vreo doi consilieri și atât. Mai știu cine a fost înainte de asta primar.

După cum scriam anterior, dacă ajungi primar sau consilier devii bogat, foarte bogat. Vedeți, în suburbii e mult mai simplu, ai luat, ai vândut, ți-ai construit case, toate astea fără nicio rușine. Nu există opinie publică, mass-media locală ca sa facă orice fel de presiune. De aceea, în parcul de lângă ambasada Poloniei, pe strada Grenoble se înalță diferite case. În parc!

Există doi oameni pentru care nu o să votez. Primul este actualul primar. Nicio schimbare nu am văzut în împrejurimi, a luat și a dat loturi de pământ, ba chiar și oamenilor emigrați prin Canada.

Al doilea este candidatul din partea PLDM. Voi știți, desigur, că în localitățile mici, nu contează apartenența la partid, asta de obicei e tare arbitrară. Uneori un partid adoptă vreun candidat cu șanse, alteori candidatul impresionează partidul.

Un lucru tare important sunt principiile și valorile în astfel de consilii locale. Există consilieri care trec prin cinci partide, de la dreapta la stânga, de la stânga la dreapta, asta nu contează. Lor le este absolut în cot de alianța pentru integrare, de integrare europeană și condamnarea comunismului – acolo se repară drumuri și se vând loturi de pământ, iar, în curând cred că și parcuri și terenuri de joacă.

Revenim. PLDM. Am auzit că e director la Cadastru, adică bătrânețea nepoților lui este asigurată. El mai are 12 hectare de pământ prin Schinoasa. Hm, eu cred că lui îi este de-ajuns, nu vreau să îl las măcar aproape de primărie. Dar cum rămâne cu echipa? Pe locul doi e fostul primar, Gîrbu, a fost primar mai mult de 10 ani. Poate ajunge, da?

Ei mai au și site, codru.info, în rusă și arată oribil. Sora mea, cu un cetățean responsabil a întrebat de ce site-ul nu are și versiunea în română (ea chiar e chiar e mai politically correct ca mine și a scris limba de stat). Rezultat? IP blocat. Da! Asta e comunicare între candidați și cetățeni.

În poarta mea au ajuns fluturași de la PLDM (de altfel, foarte dificil de citit, nu țin minte mai nimic din el), de la PL și mișcarea anti-mafie.

Uneori când mai aștept microbuz, mai citesc pe stâlpi posterele-flayer. Un simplu flayer lipit pe stâlpi. Nu cred că altcineva în afară de mine a mai făcut asta.

Candidatul PLDM a mai organizat și o întâlnire cu alegătorii duminică dimineața la stația terminus a microbuzului. Dacă avea măcar ceva imaginație o făcea la vreo 200 de metri de biserică, că duminică alegătorii cam pe-acolo se duc.

Ce să fac? Ce să fac? Am văzut pe un fluturaș două fețe cunoscute, vecini de peste vreo trei străzi. Să îi votez pe ei? Dacă erau măcar la o stradă…

Votăm vecini, votăm neamuri, votăm ca să nu câștige alții, votăm ca ei să împartă locuri de pământ (de altfel, cei din Durlești, Ialoveni, Stăuceni și alte suburbii înțeleg fixația mea legată de terenuri).

Urmărind lipsa oricărei campanii electorale în orășelul Codru am înțeles două lucruri: partidele habar nu au cum să facă o campanie electorală de la mesaj până la interacțiune cu alegătorii și, al doilea, lipsa oricărei democrații în partide creează candidații de unică folosință. Dar despre asta scriu altă dată.

Dacă aș ști că sunt înaintați candidați în mod democratic, că sunt susținuți de propriul partid, că există anumite structuri ale partidului în localități, s-ar face măcar un transfer de imagine de la partid la candidat (deși da, în mare parte, în localități, se votează oameni, nu partide). Faptul că au copilărit în același sat, cred că nu este un argument, pentru a înainta un candidat. Dacă ar merge să vorbească cu lumea, doar nu suntem așa de mulți, un billboard nu mă ajută, eu vreau să îi cunosc. Nu, eu nu vreau să îi cunosc, ei trebuie să vrea ca eu să îi cunosc.

Eh, dacă ar fi bătut măcar un candidat în poarta mea, să mai vorbesc cu el, să îl cunosc. Dar dacă doi…

Sper că timpul lor va trece, pentru că eu tare mă tem ca în grădina mea să nu apară peste noapte vreun bloc de locuit.

 

* Ca să înțelegem mai bine acest text, intrăm aici.

Lasă un comentariu