Primarul Urâtului

Dorin Chirtoacă va rămâne în istorie ca primarul care a permis urâțirea până la capăt a orașului.

Troleibuzele, rentabilitatea orașului și eliminarea mirosului urât vor deveni detalii. Desigur, ele sunt importante, dar istoria este necruțătoare.

„Pe vremea lui Dorin Chirtoacă, clădirile din centrul istoric al Chișinăului erau distruse chiar ziua.” Presupun că dacă mai era un an până la alegeri, tot se distrugeau, doar că noaptea.

Eu credeam că acea clădire va fi renovată, gardul oribil dat jos și într-un cartier plin de monstruozități, va fi o mică clădire veche și cochetă.

Prima dată, după doi ani, două luni, două săptămâni și trei zile m-am înfuriat așa pe niște politicieni. Două minute filmate, cu sunete  groaznice, în care vezi bucățele de perete roșu cum cad. Nici imaginile cu deportări nu mă mai înfurie așa. Pentru că asta se întâmplă acum, se întâmplă ziua și se întâmplă și datorită votului meu. Pentru că în alte țări se păstrează fiecare clădire istorică, se renovează și orice clădire nou construită se încadrează perfect în atmosferă.

În Berlin, în Sony Center este o bucățică de perete, învelită în sticlă, o ruină a unui vechi hotel care s-a mai păstrat după cel de-al Doilea Război Mondial. Un perete, o ruină, dar păstrată.

Dorin Chirtoacă va veni cu un pachet de documente, semnături, ne va ameți printre date și nume, va strânge din umeri și va spune că nu el este de vină, ci sistemul. Iar după asta din pod ne va aminti despre condamnarea comunismului.

Eu totuși cred că impotența este un defect mai mare decât coruptibilitatea.

Actualul primar nu înțelege cât de frustrant a fost votul de pe 19 iunie.

Abia aștept să văd noile gherete, poate vreo piață nou-deschisă, niște troleibuze urâte, clădiri apărute peste noapte și panouri luminoase cu reclamă în cele mai bizare locuri, poate chiar în fața Catedralei.

P.S. Primarul a promis că îl va demite pe Modârcă, aștept. În același timp, din păcate, Grozavu nu merge la pachet cu Modârcă, el face parte din echipă. Aștept.

*În loc de cântec:

httpv://www.youtube.com/watch?v=9taEfgMNGJk

 

 

Lasă un comentariu