Freddie.

Oh, Freddie. Toată copilăria îl ascultam, și nu prea înțelegeam de ce are pantaloni albi mulați, de ce se machiază și ce era cu toată extravaganța lui. Cel mai mare șoc a fost însă când am aflat că murise, mai ales că murise de ceva timp. Nu țin minte cum am aflat asta. După o vreme m-am resemnat. Am aflat că măcar un membru al formațiilor care ascultam murise de ceva timp.

Apoi Mariana mi-a spus că de fapt „Queen” înseamnă regină. Eu învățam la Asachi pe-atunci, nu știam așa detalii.

Au fost discuri de vinil, casete și CD-uri. Mie îmi plac discurile, casetele și CD-urile pentru că ții minte ordinea la fiecare cântec, dar mai ales unde începe a sări acul. Au urmat sutele de cântece de Queen downloadate, unele nici până azi nu le-am ascultat. Mi-i dor de discuri.

Era un disc cu toți patru pe copertă, cu Somebody to Love, cu Another One Bites the Dust și altele.

Al doilea disc era cu Montserrat Caballe. Țineam minte doar La Japonaise. Și că Freddie era tare frumușel pe coperta discului (în costum, fără musteți, fără machiaj). Era cu puțin timp înainte de moartea lui.

Mai erau vreo trei casete. Acolo era Too Much Love Will Kill You, preferatul meu, care îl fredonam fără să știu pic de engleză. După ani am aflat că a fost scris de Brian May când își părăsea soția și pleca la amantă. Prea multă dragoste. Mai era Made in Heaven și A Beautiful Day. Mai era și Living on My Own, cu Viorele. Casetele erau ascultate în lungile călătorii la mare sau munte.

Au urmat două discuri duble, vreo 80 de cântece în total, Greatest Hits. Atunci, la inocenta mea vârstă, mi-am zis că gata, eu am toate cântecele Queen. Apoi am aflat că nu e chiar așa.

Eu mulțumesc lui Freddie și celorlalți că m-au ținut departe de Backstreet Boys, Britney Spears și alții. Și n-am avut postere cu ei pe pereți. Era dificil uneori de vorbit cu colegii de clasă despre muzică, dar până la urmă am găsit oameni care ascultau Queen, cu care făceam schimb de casete doar că majoritatea acestor oameni s-au născut cu vreo 8 ani înaintea mea.

Mai știu că tot timpul show must go on și că trebuie să play the game.

Și iată concertul din 1986 de la Wembley:

http://www.youtube.com/user/queenofficial?blend=2&ob=5

 

Lasă un comentariu