Orașul cazinourilor urâte

Nu știu când am început să le observ. Ele sunt peste tot. Multe, colorate, urâte, de la periferii până în centru, mai grav majoritatea sunt amplasate lângă școli sau spitale – lucru interzis. De centrul istoric nu mai zic. Asta nu mai sensibilizează pe nimeni. Dar ele trebuie scoase, pentru că urâțesc orașul, pentru că sunt amplasate ilegal, pentru că nu este firesc ca într-un așa oraș mic să fie așa o concentrație mare.

***

Faceți un experiment: în drum spre casă numărați câte localuri cu aparate de joc vedeți. Eu credeam că la Telecentru sunt puține. Mirată am fost să constat că doar pe șoseaua Hîncești am numărat tocmai șase. Dintre care cel puțin trei sunt la mai puțin de un kilometru de liceul Mihai Viteazul și Policlinica nr. 7.

Am rugat doua săptămâni în urmă, frienzii de pe Facebook să îmi trimită fotografii cu aceste aparate de joc. Cineva mi-a trimis o hartă. Am încercat și eu să fac hărți, dar este inutil, ele sunt la tot pasul. Cel mai important este se încalcă regulamentul privind eliberarea autorizaţiilor de funcţionare a unităţilor comerciale şi de prestare a serviciilor sociale pe teritoriul municipiului Chişinău.

***

Majoritatea lor sunt în stații.

Ce spune regulamentul? 6.12. Este interzisă autorizarea localurilor pentru amplasarea şi folosirea automatelor de joc de noroc cu câştiguri în bani în incinta blocurilor locative, unităţilor comerciale şi/sau de deservire socială, în staţiile de aşteptare a transportului public şi la o distanţă de cel puţin 100 m de la aceste staţii, în centrele comerciale, pieţe şi hale.

Majoritatea lor sunt la o apropiere mai mică de un kilometru de școli. Vedeți aici harta amplasării lor la Ciocana. Mulțumesc lui Viorel Chihai pentru contribuție. (Click pe imagine, pentru mări harta)

***

Cel mai frustrant moment a fost când am văzut că se deschide unul chiar pe Bănulescu-Bodoni. Acolo unde ar trebui să fie muzee, galerii de artă și clădiri frumoase. Acolo, lângă parc, lângă biserică și tare aproape de Academia de Studii Economice. Dar studenții la Academie nu trebuie să meargă chiar atât de departe, chiar în fața blocului central sunt patru localuri cu aparate de joc. Patru, pe-o rază de niciun kilometru!

Ce spune regulamentul? 6.13. Este interzisă eliberarea autorizaţiilor de funcţionare a localurilor pentru amplasarea  şi folosirea aparatelor cu jocuri de noroc cu câştiguri în bani în raza de 1 kilometru de la instituţiile de învăţământ, parcuri, zone de agrement, instituţiile medicale, instituţii ale organelor administraţiei publice centrale sau locale.

***

Cel mai frumos moment a fost însă câteva luni în urmă (pe 21 iulie), când am văzut ghereta-aparat-de-joc de lângă spitalul Oncologic. Amplasarea foarte potrivită: lângă liceu, față în față cu biserica și lângă Spitalul Oncologic. Pierzi, te duci la biserică, apoi iar. Te duci la spital, n-ai nimic de pierdut, hai la jucat. Interesant cine a pus semnătura pe acea autorizație?

***

Vara doar am postat fotografia pe Facebook. Acum, după ce va aduna un număr anumit de like-uri, această postare va ajunge la reprezentanții Administrației Publice Locale. Dacă ei nu se vor autosesiza, atunci recurgem la metodele tradiționale: petiții, semnături, plângeri. De două ori mă duc la slujbă și adun semnăturile. Dacă nu, trec și pe la școală. Da, eu am de lucru ca și toată lumea, am lucruri mult mai bune de făcut, dar ar fi trist de stat doar de numărat like-uri la postări pe blog, în timp ce nimic nu se schimbă. Iar faptul că avem zeci de localuri cu aparate de joc pe o singură stradă, este anormal, mai ales că sunt lângă parcuri, școli sau spitale. Voi știți pe ce cheltuie banii de prânz copilul vostru?

***

Aceasta este doar prima postare din această serie. Vor urma exact de câte va fi nevoie.

 

Lasă un comentariu