Offline cu Dorin Chirtoacă: despre frumos și sistem.

Eu am vrut să mă întâlnesc cu primarul Dorin Chirtoacă pentru a-l întreba ce se întâmplă cu aparatele de joc. Calea oficială de a ajunge la autorități mă stresează.

Știam că o să primesc un răspuns, știam că nu o să aud vreo soluție. I-am dat primarului o cărticică de 30 de pagini din postările bloggerilor despre orașul Chișinău. Apoi m-am prezentat: Vlada Ciobanu, blogger, nu demult am inaugurat pe blog rubrica „Chișinău — cel mai urât oraș de pe Planetă”.

S-a scris:

Pe puncte despre tot ce s-a discutat, a scris deja Ion și Andrei.

Despre sistem:

Primăria nu are puterea de a pune amenzi. Dacă apare vreo construcție ilegală, atunci Inspecția de Stat în Construcții trebuie să pună amenzi. Dacă până să apară construcția, apare autorizația, aici este de vină sistemul corupt din Primărie. Dar nici de sistemul din Primărie nu poți scăpa. Omul concediat vine cu decizia judecătorească și este repus în funcție.

Există câteva legi care trebuie promovate, una să țină de prerogativele primăriei de a pune amenzi, cea de-a doua ține de organigrama primăriei. Cu toate că Guvernarea este a Alianței, nu chiar există voință politică pentru promovarea acestor inițiative.

Indirect se înțelege că sistemul este moștenirea vechii puteri, dar cu vechea putere au fost în Alianță în consiliul trecut. Ce îl împiedică de această dată?

Despre arătatul cu degetul:

Primarul nu vrea să arate cu degetul, prea mult se arată cu degetul în conducerea centrală. Primarul nu vrea să facă scandal. Să zică ce nu funcționează în primărie sau de ce legile alea nu mai ajung în Parlament. Primarul nu vrea să arate cu degetul, dar, poate, n-ar strica.

Despre primar:

La offline-ul trecut tare nu-mi plăcuse. El sărea de la drumuri și oraș, la adevăr istoric și strămoși. De data asta, o oră și jumătate a fost dedicată orașului. Restul – istoriei și alianței, doar pentru că bloggerii au întrebat.

Primarul știe cam tot ce se întâmplă în Chișinău, povestește în detalii. I-am zis că la Buiucani este o biserică tare frumoasă, iar drept în față o urâțenie de Zolușka. Mi-a explicat că Zolușka e mai veche ca biserica și încearcă să negocieze cu proprietarul să se mute în altă parte.

Primarul chiar lucrează, ceea ce se poate de spus despre tare puțini politicieni din Moldova. Și în mare parte a îndeplinit promisiunile din prima campanie. Incredibil, da? Dar adevărat.

Problema e că, așa zice A., primarul luptă cu cauzele, ceea ce de fapt trebuie de făcut, dar uită să lupte cu efectele. Lupta cu efectele e de ochii lumii și ai presei. Totodată, în lupta lui el face strategii cu efectul peste 5-10 ani, însă mereu trebuie să existe beneficii pe termen scurt.

Despre frumos:

Este admirabil faptul că primarul are gândire pe termen lung. Puțini au. Însă până se reformează sistemul corupt, clădirile istorice se demolează într-o noapte. Nimic frumos nu se prevede să apară în curând în Chișinău. Iar primarul este preocupat de terenuri de joacă pentru copii, apă, drumuri. Ceea ce este admirabil. Eu însă caut frumos. Așa cum el caută adevărul istoric, așa caut eu frumosul.

Gheretele, a zis el, vor dispărea pe calea naturală a concurenței. Până atunci nu este o soluție.

Iar despre sistem:

Apar gherete, apar pristroici și aparate de joc. Primăria nu poate pune amenzi. Deși ar trebui. Primarul vrea o lege care să îi permită primăriei să pună amenzi. Parlamentul și Guvernul este al Alianței. Dar peste tot există scheme și interese. Iar primarul nu vrea să arate cu degetul.

Iar eu caut frumos. Pentru mine adevărul e și în clădiri, nu doar pe hârtie. M-am dus la offline să caut frumosul, și am înțeles că nimănui nu îi pasă. Pe strada Șciusev se înalță o clădire stranie. Strada Șciusev mai avea șanse, dar ele se pierd.

P.S. Următoarea postare va fi despre aparatele de joc. Iar.

 

Lasă un comentariu