Jurnaliști anali la cap*

*Titlul e un status publicat pe Facebook de Ion Grosu câteva zile în urmă, dar e prea bun ca să nu fie răspândit.

Mie îmi place Publika. Știrile și emisiunile. Pentru prima dată eu mă simt public țintă. Lia e tânără, frumoasă și bună, de aia este o mare plăcere seara să privești știrile.

Poți să iei cina liniștit știind că nu o să apară bocete, înmormântări, funduri și țâțe aproape goale, care ar trebuie să fie divertisment.

Mie îmi plac micile lor emisiuni de cinci minute, niciodată nu țin minte cum se numesc, despre istorie și personalități. Mie îmi place Publika pentru că ei educă. Ei nu fac reportaje despre cât de proști sunt moldovenii, dar încearcă să îi schimbe. O să spuneți că se uită doar 2% din populație, dar ei cresc.

Mie îmi place Prime pentru că sunt unicii care fac divertisment care le reușește. Chiar nu mă interesează cum au ei acoperire națională, de unde vin banii și toate astea. Ei au divertisment, au rating și m-am trezit într-o duminică seara uitându-mă la Vrei să fii milionar.

Restul televiziunilor au sclipiri, doar că eu niciodată nu o să mă mai uit la știrile și emisiunile lor. De ce? Simplu. Sunt fără integritate, fără etică, fără empatie. (Moldova 1 e caz aparte, ei mai au nevoie încă de timp, dar sunt pe calea cea bună)

Eu nu știu cum se calculează daunele morale. Și nu știu ce beneficiu public a adus publicarea numelui unei victime a violului.

Eu nu înțeleg cum știrea a trecut prin reporteri, prin editori, prin oamenii care le citesc, prin oamenii care plasează pe site și niciunul nu s-a gândit: băi, da pentru ce să dăm identitatea, da nu suntem noi niște măgari că publicăm asemenea lucruri?

Eu nu o să înțeleg niciodată omul care a căutat fotografiile și le-a publicat. Pe lângă faptul că ei nu înțeleg ce înseamnă asta jurnalism, ei chiar nu sunt oameni?

Ar trebuie să urmeze o serie de înjurături la adresa jurnaliștilor respectivi, eu doar sper că o să urmeze un proces de judecată, cu despăgubiri. Un precedent.

Se zice că stăm bine la capitolul libertatea presei, dar se pare că nimeni nu înțelege ce înseamnă această libertate și cum să nu încalce libertatea altora.

 

Lasă un comentariu