Despre pioni, remize și referendumuri

Dacă regele nu este în poziție de șah, în același timp el nu mai poate să facă nicio mișcare, fără a nimeri în poziție de șah, iar celelalte figuri nu pot fi mișcate, în rusă i se zice – pat, iar rezultatul partidei este remiză. Mai știam că pat mai înseamnă când repeți de trei ori aceeași mișcare. (Analogia furată de la Dumitru)

Să zicem că avem situația descrisă mai sus și îmi vine ideea minunată de a stabili o nouă regulă – pionii să meargă înapoi. Să zicem că publicul trebuie să voteze. Publicul este de-acord cu jucătorii. Atunci, în mod firesc, se declară remiză (pentru a termina jocul) și se începe una nouă, cu regula dubioasă ca pionii să se poată mișca înapoi.

***

Nu prea am auzit niciunul din liderii Alianței să povestească cum vor scăpa ei legal și legitim din această situație. Eu nu știu cum voi vota la referendum, iar Marian Lupu zice că întrebarea referendumului este un lucru secundar, important, spune el, e cum s-a ajuns la referendum. Cum s-a ajuns, e clar. Mult prea clar. Trist, aș zice.

Eu nu știu cum voi vota pentru că eu vreau garanția că dacă referendumul reușește, se va declanșa procedura de alegere a șefului statului în conformitate cu vechea Constituție, iar dacă eșuează sunt alegeri anticipate, iar după asta votează președintele și cu 51 de voturi (sau cât or pune ei acolo ca să fie chiar siguri de astă-dată).

Eu nu vreau un președinte ales cu 51 de voturi în actuala componență pentru că nu este legal și legitim. Cum s-a mai zis, politicienii cred, că oamenii sunt быдло, iar oamenii cred altfel.

***

Mai interesant va fi cum vor convinge ei oamenii. Cum vor explica faptul că nu au putut alege un președinte sau cum a eșuat un referendum. Cu postere și mass-media afiliată departe nu ajungi. Care va fi mesajul? Strategia de comunicare? Când un referendum cu întrebarea simplă: vreți președinte ales direct, în condițiile în care majoritatea vor asta, eșuează, cum să începi a explica cifre și atribuții? Câți oameni din partid înțeleg ce se întâmplă? De câte ori vor bate în ușa mea, vor bate câte unul sau toți trei unul după altul? Și cum să ștergi impresia generală că ei ajustează Constituția la Acordul Alianței? Comuniștii sunt mult mai buni la bătut în ușă și trimit oameni care știu ce să spună și cum.

***

Să zicem că jucăm belot și șaptele nu schimbă cozul. Eu am șaptele în mână. Mă uit șmecher la jucători și zic: da haideți șaptele să ia cozul. Pentru că eu zâmbesc frumos, ei zic da. Apoi îmi iau cozul. Cum îs eu după asta?

 

Lasă un comentariu