Sfârșitul lumii

În timp ce lumea se plânge că țara rămâne fără bani din cauza referendumurilor (sincer?), că nu avem președinte, că Roșca e trădător și toate astea, eu am preocupări mult mai egoiste. Eu m-am supărat că iar unicul post de radio care pune rock se închide.

Era până deunăzi radio Sport, pe 101.3, care punea pe post AC/DC, Omul cu Șobolani și Splin. Ciocnirea civilizațiilor. Eu îl ascultam când spălam farfurii și rar când merg cu mașina. De câteva zile, ei pun muzică din anii ’90. Sonic Youth, Pearl Jam, The Cure și Nirvana s-ar gândi unii, dar nu e chiar așa. Un fel de rahat de tânț-tânț.

Mai mulți ani în urmă era radio Maximum. Era în epoca Internetului dial-up, în care nu prea existau torente, era o sursă tare bună de inspirație. Acolo am auzit prima dată Blur – Song 2 și peste tare mult timp am aflat cine-l cântă. A dispărut postul de radio, iar eu verificam în fiecare zi poate-poate a apărea. A apărut, doar că era radio Sănătatea.

Argumentul principal pentru închidera posturilor a fost/este faptul că nu are cine asculta.

Când eram adolescentă și îndrăgostită de Ville Valo (de fapt de Kurt Cobain, dar totuși preferam muzicanții vii) dezvoltasem teoria mea aparte că statele unde rock-ul e dezvoltat, ascultat și nu sună amuzant (ca în italiană sau franceză), acolo e democrație și bunăstare. Firește această teorie nu prea e adevărată, presupun că nimeni nu se va apuca vreodată să o demonstreze, dar așa eu credeam.

Moldovenii și rock-ul sunt incompatibili. Știu. Am simțit de fiecare dată când pe la vreun post de radio începea să cânte Queen, iar șoferul cu o repeziciune uimitoare schimba postul.

Așa am trăit noi, fără Jazz Age, fără Sex, Drugs&Rock’n Roll, fără Woodstock, vom trăi și fără așa posturi de radio. Numai că acum mare-i puterea Internetului și the Ramones chiar acum răsună în boxe.

Doar că o să revin la cele CD-uri duble Queen când o să spăl farfurii.

*Cine nu s-a uitat filmul Pirate Radio, să se uite.

P.S. Să-mi scuzați tupeul de a scrie despre muzică și cântece care-ți fac viața mai frumoasă, în timp ce țara se află pe marginea prăpastiei.

 

Lasă un comentariu