Nică cultură

Știu că există puțini oameni care s-ar uita timp de 99 de minute, un film alb-negru și mut. Știu că există puțini oameni cu rafturi de cărți, rafturi cu discuri de vinil cu Menuhin, cu CD-uri cu Miles Davis sau cu filmele lui Fellinni și Bergman. Așa e în toată lumea.

***

Din motive necunoscute, la cinematograful Patria rulează filmul The Artist. Când am fost, la 14:20, ora când trebuia să înceapă filmul, sala era închisă. Eram vreo 10 oameni. Destul de mulți. Vreo patru erau vorbitori de engleză.

***

Pe afișul filmului The Artist este scris și Globul de Aur, și Cannes. Trecătorii însă sunt nemuritori și reci, atrași de inscripția 3D. Duminică, filmul ia cinci Oscaruri. Luni – două persoane sunt în sală. Marți – patru persoane.

***

Nimic suprinzător, chiar și un prieten de-al meu, L., la invitația de a merge la film, a propus să mergem la un horror cu ratingul 3 pe IMDB. “La Patria te duci pentru efecte”, a zis el.

***

Eu sper cinematograful Patria să mai arate filme de Oscar, chiar și cu patru oameni în sală. O să îi credem pe cuvânt că asta nu le aduce niciun venit, dar o să fie un fel de responsabilitate socială, iar  peste ani, poate sălile vor fi pline. Perseverența arată că se poate de făcut ca, uneori, cultura să devină populară, cum s-a întâmplat cu festivalul de Ethno Jazz.

P.S. Sâmbătă la teatrul de Operă și Balet, Oleg Menșikov a prezentat spectacolul “Novocente”, biletele la parter erau în jur de o mie de lei, iar sala era plină. La teatrul Cehov mereu sala este plină. Atunci când vine orchestra de la Moscova biletele sunt cumpărate cu două luni înainte, la prețul de sute și mii de lei. Nu vreau să zic că rușii sunt mai plini de cultură, sunt ruși și ruși. Dar nu pot să nu observ micile detalii… Deși, la Future Shorts, sala era plină și mulțumesc lui Dumitru că e perseverent:)

* Mulțumesc lui Ludovic Bource pentru muzică:

httpv://www.youtube.com/watch?v=A2CUVBAS0Nk

Lasă un comentariu